Eskobar ponovio – SAD zabrinute što nas Kosovo ne tretira kao partnera

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan ponavlja da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”.
Image
Foto: YouTube/360stepeni/video crop

Sjedinjene Države se nadaju da će predstavnici Kosova prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže u intervjuu za Glas Amerike Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Eskobar je ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo. 

Glas Amerike: SAD su kritikovale Kosovo mnogo puta zbog načina na koji je primenilo nova pravila o dinaru. Osim oštre retorike, da li ima nekih praktičnih posledica po vladu Aljbina Kurtija?

Eskobar: Ne želim da ulazim u to šta su sve posledice, ali mislim da naše izjave u javnosti dovoljno jasno govore o tome kuda idu naši diplomatski i politički odnosi. Veoma smo zabrinuti zato što nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i podrivaju dijalog – kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je ambasador (Džefri) Hovenijer (ambasador SAD na Kosovu, prim.nov) to najbolje rekao – to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu. Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Kosovo ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU, koji predstavlja celu EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO, Savetu Evrope i mnogim drugim organizacijama.

Glas AmerikeDa li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo reči ranije u dijalogu, da li se o tome razgovaralo sa Beogradom? Jer, utisak je da SAD i EU kritikuju Kosovo zbog načina na koji je primenilo nova pravila, a ne zbog samih pravila.

Eskobar: Dve su važne stvari u vezi sa tim: jedna je da Zajednica opština sa srpskom većinom – čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni – uključuje rešavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim rečima, ovo je problem koji bi bio rešen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promena zakona. Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život.

Zamislite sada da Poreska uprava u Americi (IRS) jednog dana odluči da će promeniti poreski sistem, bez da je izdala nekakvo uputstvo ili obaveštenje. Pa to bi imalo ogromne posledice po poslovanje. Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative, recimo našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja, jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom, ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski, i ne bi remetio živote ljudi. Konačno, na samitu u Skoplju (sastanak lidera država Zapadnog Balkana i EU u januaru 2024, prim. nov) šest država je razgovaralo o sistemu platnog prometa koji bi se mogao primeniti u svim zemljama. Dakle, sve što je Kosovo trebalo da uradi je da sačeka i da dobije transparentan sistem.

Glas AmerikeDa li ste zadovoljni time kako Srbija ispunjava svoje obaveze unutar dijaloga i šta se naredno očekuje od Beograda?

Eskobar: Jasna su očekivanja od Beograda u dijalogu i neke stvari su ispunili – kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata. I želimo da Srbija to načini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. To se očekuje od Srbije. Ali, postoje još neke stvari koje su obećane, a nisu učinjene – recimo privođenje pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj 24. septembra. To nije deo dijaloga, ali veoma je važno za regionalno pomirenje.

Glas AmerikeDa li delite mišljenje pomoćnika državnog sekretara Džejmsa O’Brajena koji je nedavno rekao da je Srbija načinila dva važna koraka ka priznanju Kosova kada je priznala tablice i cariska dokumenta? Da li Srbija pravi male korake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom i priznanju?

Eskobar: Da, saglasan sa Džimom (O’Brajenom), u pravu je. Sada želimo da to bude stalno i formalno.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.