EU traži da Srbija i Kosovo stvore uslove za susret lidera i nastave dijalog

Evropska unija (EU) ponovila je poziv Kosovu i Srbiji da stvore klimu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.
Image
Foto: N1

„Rad na dijalogu je u toku. Poslednjih nedelja smo više puta izjavljivali da na strani EU postoji jasno očekivanje od strana da preduzmu veoma dobro definisane korake za deeskalaciju i stvore uslove za nastavak dijaloga“, izjavio je portaprol EU u pisanom odgovoru za Radio slobodnu Evropu (RSE).

On je podvukao „suštinski značaj“ da se dijalog nastavi bez ikakvih daljih odlaganja i da se nastavi sa primenom Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa njegove implementacije.

Stano je naveo da još nema datuma novog susreta između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali da će javnost blagovremeno biti obaveštena oko ovog.

Naime, od eskalacije situacije na severu Kosova krajem maja, evropski šef diplomatije, Žozep Borel, izjavio je da nema prostora da se govori o dijalogu dok se ne povrati mir u ovom delu Kosova.

Specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak koji 30. avgusta, boravi u Beogradu, je na socijalnim mrežama nedavno potvrdio da će novi susret lidera biti održan tokom septembra.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 28. avgusta razgovarao o dijalogu sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Situacija na severu Kosova postala je napeta krajem maja, nakon što su novi albanski gradonačelnici – Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića – uz pomoć policije ušli u zgrade opština.

Lokalni Srbi se protive novim albanskim gradonačelnicima, koji su izabrani na aprilskim izborima. Ovaj proces bojkotovali su srpsko stanovništvo i srpske stranke.

Evropska unija je 3. juna izašla sa zahtevima da zvanična Priština preduzme mere ka deeskalaciji. Ovi zahtevi obuhvataju povlačenje specijalnih policijskih snaga iz opštinskih zgrada na severu, udaljavanje izabranih gradonačelnika iz ovih objekata te raspisivanje vanrednih izbora za četiri opštine ne severu uz garanciju da će u njima učestvovati i srpsko stanovništvo.

Zbog neispunjavanja uslova, EU je sredinom juna uvela neke kaznene mere protiv Kosova, koje su i dalje na snazi.

U julu su se Kosovo i EU dogovorili o koracima ka proširenju, uključujući održavanje novih izbora u četiri opštine na severu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.