EU zabrinuta zbog posledica odluke CBK

Saopštenjem se oglasila EU
Image
Foto: Dušan Cvetanović, Pexels

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog posledica koje bi odluka kosovske Centralne banke o ukidanju dinara, mogla imati na Srbe na Kosovu.

Ujedno su apelovali na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije za primenu uredbe CBK.

„Evropska unija prima k znanju uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu. Uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja“, navodi se u saopštenju portparola EU.

U Evropskoj uniji ocenjuju da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije.

„Evropska unija je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ističu da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

„Evropska unija apeluje na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji vodi Evropska unija“, saopštio je portparol EU.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.