EULEX prati 109 slučajeva uključujući i uhapšene Srbe

EULEX u skladu sa mandatom koji mu je poveren neprekidno nadgleda odabrane slučajeve koje se vode pred sudovima na Kosovu.
Image
Foto: eulex-kosovo.eu

Pomno nadgledamo ukupno 109 slučajeva koji uključuju Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, kazali su Tanjugu.

U EULEX-u tvrde da nadgledanje podrazumeva pojedince koji se nalaze u pritvoru, kao i slučajeve povezane sa krizom oko registarskih tablica iz 2022. godine.

Takođe, bave se postupcima eksproprijacije javnog i privatnog zemljišta na severu Kosova, ali i slučajevima u vezi sa nedavnim incidentima.

„S obzirom na redovno i mobilno prisustvo naših stručnjaka u svim korektivnim ustanovama na Kosovu, posetili smo pritvorenike M. M i D. O. kako bismo proverili kakve uslove imaju u pritvoru“, naveli su.

U EULEX-u ističu da niko od njih nije imao primedbi na uslove u pritvoru i postupanje osoblja koje tamo radi.

„Pritvorenici M. M. i D. O. pokazivali su povrede. Njihove povrede evidentiralo je medicinsko osoblje tokom prijema u skladu sa relevantnim procedurama. Propisan im je adekvatan medicinski tretman. Korektivni stručnjak EULEX-a juče je posetio i N. O.“, kazali su.

Naglašaju da će nastaviti da izveštavaju o svim slučajevima koji su deo njihovog mandata.

Cilj nadgledanja slučajeva u kosovskom pravosuđu od strane EULEX-a jeste kako bi se povećali efikasnost, održivost, multietničnost i odgovornost – bez političkog mešanja, a u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljom evropskom praksom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.