Evropska komisija predlaže ukidanje viza vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu

Evropska komisija predlaže ukidanje viza za građane na Kosovu koji imaju pasoše izdate od strane Koordinacione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije.
Image
Foto: Shutterstock

Evropska komisija je predložila Evropskom parlamentu da se ukine Uredba EU 2018/1806, tako da lica na Kosovu sa pasošima izdatim od strane Koordinacione uprave srpskog MUP budu oslobođeni korišćenja viza tokom prelaska spoljnih granica članica EU, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

S obzirom na to da vizna liberalizacija za građane Kosova stupa na snagu 1. januara sledeće godine, Evropska komisija smatra da razlozi za isključenje vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije više ne postoje, odnosno da svi građani zapadnog Balkana treba da imaju korist od bezviznog putovanja u zemlje Šengena.

U aprilu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da veruje da će do Nove godine biti rešen problem Srba na Kosovu koji ne žele da uzmu pasoše izdate od strane prištinskih vlasti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.