Evropski lideri pozvali Srbiju na de fakto priznanje, Kosovo da formira ZSO

Posle neuspelih jučerašnjih razgovora u Briselu, poruka za srpskog predsednika i kosovskog premijera.
Image
Foto: EU/Claudio Centonze

Pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Srbiju na de fakto priznanje – poručili su večeras u zajedničkoj izjavi predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni. Ocenjuju da „formalnosti“, uključujući i usvajanje sporazuma – ne bi trebalo da stoje na putu „napretka po ovom pitanju“.

Pozdravljaju „angažovanje“ dve strane u razgovorima tokom jučerašnjeg dana u Briselu.

Navode da „dobro“ uzimaju u obzir komentare dvojice lidera na, kako su naveli – „evropski statut“ za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i „njihovu izraženu spremnost za sprovođenje“.

„Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, u okviru parametara koji su definisale strane“ – navode.

„Stoga još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije“ – dodaju, navodeći da bi faza implementacije trebalo da napreduje tako da obe strane paralelno ispunjavaju svoje obaveze „na način korak po korak zasnovan na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile“.

„Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju pune implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja“ – podcrtavaju.

„U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kako je propisano u nacrtu Statuta, a Srbiju na de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući i usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju“ – ističu.

Podcratavaju i da sada očekuju da se Kosovo i Srbija „brzo dogovore o detaljima“ u dijalogu koji vodi EU.

„U nedostatku napretka u normalizaciji odnosa, obe strane rizikuju da izgube važne prilike“ – zaključuju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.