„Nacrt Statuta ZSO predstavljen od strane lidera EU nije u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015.“

Kosovski premijer se obratio poslanicima tokom današnje skupštinske sednice...
Image
Foto: Driton Paçarada/Koha

Kosovski premijer Aljbin Kurti se obratio poslanicima u parlamentu naglasivši da nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom predstavljen od strane lidera EU “nije u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine”.

Evropski nacrt Statuta ZSO, prema Kurtijevim rečima – prekida nasleđe nepriznavanja nezavisnosti Kosova koje je zacementirano sporazumima iz 2013. i 2015. godine, javlja Koha.

„Prvo, taj dokument je jasan kada je reč o priznavanju Kosova kao nezavisne države u kojoj Srbi žive poštujući kosovski ustav. Prema evropskom predlogu, to očigledno nije ZSO onakva kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Drugo, u evropskom nacrtu Statuta ZSO jasno stoji da će mehanizam koji treba biti uspostavljen imati kooperativni karakter, odnosno neće se mešati u ovlašćenja centralnih vlasti, opština itd. Treće, evropski nacrt Statuta ZSO sužava prostor koji koristi Srbija kada je reč o politici u koju su uključeni Srbi na Kosovu kroz propagandu da će biti rata, razmene teritorija i slično. U nacrtu je jasno navedeno da će bilo kakve izmene Statuta biti vršene tek nakon što Ministarstvo administracije lokalne samouprave da saglasnost i Ustavni sud donese odluku. Evropski nacrt Statuta ZSO poništava sve ono što je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, objasnio je.

Podvukao je da neće potpisati pomenuti dokument dok on ne bude predstavljen poslanicima u kosovskoj skupštini i prihvaćen.

„Govore da sam potpisao svašta. Odgovorno tvrdim da to nije istina“, poručio je Kurti.

Kazao je da ne razume “zašto predsednik Srbije sada ne želi da stavi svoj potpis bilo gde, a bio je voljan da potpiše sporazume vezane za ZSO sa prethodna dva premijera Kosova”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.