Fon der Lajen: Priština da formira ZSO, Beograd da prizna nezavisnost Kosova

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je lidere Beigrada i Prištine da rade na normalizaciji odnosa.
Image
Foto: Kuštrim Kadriu

Fon der Lajen je zatražila od Prištine da pokrene proceduru za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, te poručila da je to jedini način da se krene napred, javlja N1.

Nakon sastanka u Prištini sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, Fon der Lajen je rekla novinarima da će sutra boraviti u Podgorici i Beogradu gde će se, prema njenim rečima, razgovarati o koracima koje Srbija treba da preduzme kada je reč o priznanju kosovske nezavisnosti.

Tokom konferencije za medije dotakla se i onoga što se krajem septembra dešavalo u Banjskoj.

„Najoštrije osuđujemo taj neprihvatljivi napad na Kosovsku policiju i izražavamo saučešće porodici, prijateljima i kolegama ubijenog policajca. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde“, kazala je Fon der Lajen.

Navela je da je EU „veoma posvećena budućnosti“ zapadnog Balkana i da Unija ima plan za ulaganje 30 milijardi evra u taj region.

Rekla je da liberalizacija viznog režima za građane Kosova predstavlja „novi zamah“ u odnosima EU i Prištine.

„Sećam se da smo prošle godine pozivali na viznu liberalizaciju, a sada mogu da kažem da smo uspeli. Od 1. januara građani Kosova mogu da uživaju u slobodnom kretanju. Ovo je fantastičan način da se ljudi zbliže“, kazala je Fon der Lajen.

Ona će se sastati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a sutra će posetiti Podgoricu i Beograd.

Fon der Lajen zapadnobalkansku turneju završava u sredu u Sarajevu.


Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je u fokusu njenog sastanka sa Fon der Lajen bio plan EU za rast zapadnog Balkana, koji je predsednica Evropske komisije nedavno predstavila.

Osmanijeva je dodala da su razgovarale i o „najnovijim dešavanjima na Kosovu“ i obavezama Prištine.

Kosovo je, prema njenim rečima, spremno da učini sledeći korak „ka evropskoj budućnosti, za koju svakodnevno radi“, te dodala da budućnost u EU i NATO „nije cilj, već fundamentalni motiv koji oblikuje delovanje (kosovskih) institucija“.

Pozvala je Srbiju da izruči Prištini umešane u oružani sukob u Banjskoj, navodeći da će Kosovo „garantovati pravdu“ i da „svi zajedno treba da odbace nasilje kao sredstvo za postizanje zlonamernih ciljeva koji potkopavaju vrednosti“.

„Mi ćemo raditi sa međunarodnim partnerima na obezbeđivanju vladavine prava. Teroristička grupa umešana u napad 24. septembra mora da se suoči sa pravdom na Kosovu“, poručila je Osmani.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.