Fon Kramon u Gračanici: Ne može se osporiti da ovo pripada SPC

Izjavila poslanica EP
Image
Foto: Kim

„Ne može se osporiti da ovaj manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i da oni koji pokušavaju da prekroje istoriju, neće imati u tome mnogo uspeha“, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon nakon posete manastiru Gračanica, prenosi Kim.

Violu fon Kramon je u manastiru Gračanica dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Mislim da izjave ove vrste govore same za sebe, ako želite ponovo da prepravljate izjavu, možete ali nećete biti mnogo uspešni. Mislim da imate sve potrebne dokaze da ovo proglasite Srpskom pravoslavnom crkvom. Naravno, u Nemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke pre nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovde i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje“, poručila je Fon Kramon novinarima u Gračanici.

Kako je navela, za nju je važno da vidi različita kulturna nasleđa na Kosovu, a definitivno manastir Dečani i manastir Gračanica su jedni od osnovnih i najznačajnijih.

Istakla je da joj je velika čast, zadovoljstvo i da joj pričinjava radost što je danas u manastiru Gračanica gde može da vidi istoriju koja je usko vezana sa ljudima koji tu žive.

Fon Kramon je istakla da je prvi put posetila Gračanicu.

„Svaki put kada dođem na Kosovo idem na različita mesta, išla sam u Štrpce, Peć, na sever, Dečane, ne idem samo u Prištinu. Ovoga puta je Gračanica na redu“, kazala je Fon Kramon.

Kurti sa Fon Kramon o dešavanjima u regionu

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je sa poslanicom Evropskog parlamenta i stalnim izvestiocem za Kosovo Violom fon Kramon o dešavanjima u regionu i izborima u EU koji se očekuju ove godine.

Kako se navodi u saopštenju Kabineta kosovskog premijera, Kurti je tokom sastanka istakao pozitivne pomake na početku godine, izdvajajući posebno viznu liberalizaciju.

„Za manje od tri godine upravljanja, Kosovo predvodi u regionu u pogledu dobrog upravljanja, demokratije, vladavine prava i ekonomskog razvoja“, tvrdi Kurti.

Kosovski premijer se zahvalio i izrazio zahvalnost Violi fon Kramon na ulozi i zalaganju u Evropskom parlamentu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.