Francuska i Italija protiv potpunog ukidanja mera Kosovu

Francuska, Italija i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova izjasnile su se protiv potpunog ukidanja mera Prištini.
Image
Foto: Nova ekonomija

Dopisnik Kohe iz Brisela, Avgustin Paljokaj u emisiji „60 minuta“ na KTV-u, rekao je, pozivajući se na izvore, da ove zemlje tvrde da Kosovo nije u potpunosti ispunilo sve zahteve koji su postavljeni.

„Saopštenje o tome, bilo putem komunikacije sa kosovskim vlastima ili čak javnom izjavom EU, očekuje se narednih dana. Narednih dana to još nije betonirano jer ima još nekih detalja koji moraju da se dogovore unutar Evropske unije. Koliko sam čuo iz diplomatskih izvora, to je da su zemlje koje su bile protiv potpunog ukidanja mera, a ovde se pominju Francuska, Italija i zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali nemamo potvrdu za to, tvrde da Kosovo nije u potpunosti ispunilo sve zahteve koji su mu postavljeni pre godinu dana“, rekao je Paljokaj.

Prema rečima Paljokaja, treba pojasniti da mere još nisu uklonjene i odluka o njihovom ukidanju nije odobrena.

„Ono što prenosimo je dogovor koji je postignut na sastanku država članica da će se one postepeno uklanjati i odluka će biti doneta narednih dana. Mere još nisu ukinute i očekuje se da budu ukinute“, naveo je Paljokaj, piše Koha.

On je izrazio uverenje da je sastanak na visokom nivou u Briselu neophodan da bi se videlo gde je dijalog.

„Ovakav sastanak na visokom nivou je neophodan da bi se videlo gde je dijalog, da li imamo dogovor ili ne, jer bez obzira na insistiranje Evropske unije da sporazum postoji i da je pravno obavezujući za strane, imali smo izjave iz Srbije i sa dokazima da sprovođenje sporazuma ne smatraju obavezom“, izjavio je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.