Glasanje 17. decembra: Priština traži „priznanje“, Beograd „poštovanje Rezolucije 1244“

Dok Beograd i Priština imaju suprotstavljena mišljenja o održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, OEBS daje diplomatske izjave, a Evropska unija „oštro osuđuje čin“ i na tome završava svaku dalju akciju
Image
Foto: Armend Nimanim/AFP

Birači sa teritorije Kosova i Metohije na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra svoje ustavom zagarantovano pravo ostvariće van teritorije KiM. Dok zvanični Beograd ovo vidi kao „provokaciju i već viđeni scenario ispisan od strane Aljbina Kurtija“, institucije u Prištini postavljaju uslove „priznanje pa izbori“, Evropska unija „oštro osuđuje“ čin, a OEBS tvrdi da je potrebno ispuniti niz uslova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti preneo je ambasadorima zemalja Kvinte i predstavniku EU da je za organizovanje izbora i na KiM za organe vlasti Republike Srbije „neophodan“ sporazum i zahtev Beograda.

„Premijer je istakao da je po tom pitanju već obavestio OEBS da je za organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu Srbije u Prištini neophodan međudržavni sporazum i da zahtev za takav sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane“, navodi se u saopštenju.

S druge strane, u nedavnoj izjavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je pravo glasa osnovno ljudsko pravo i da ga Srbi imaju svuda u svetu sem na Kosovu.

„Kao što znate, Srbi imaju to pravo u Australiji, SAD, širom Evrope, ali i dalje je pod znakom pitanja da li će ti ljudi na severu, ali i i oni južno od reke Ibar moći da iskoriste svoje pravo da glasaju ili ne? Zašto? Zato što su to jednostavno Srbi, to se nije dogodilo ni prošlog puta“, kazao je Vučić i podsetio da je upravo uskraćivanje prava da glasaju na izborima bio početak krize.

RIK doneo odluku

Republička izborna komisija na sednici održanoj u novembru donela je odluku da će birači sa teritorije Kosova i Metohije na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra glasati u Vranju i opštinama Kuršumlija, Raška i Tutin.

Birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga svoje biračko pravo moći će da ostvare u Vranju, a birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija.

Birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok, glasaće u opštini Raška, a birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga i birači sa teritorije opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, u opštini Tutin. Birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga svoje biračko pravo moći će da ostvare u Vranju, a birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija.

Birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok, glasaće u opštini Raška, a birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga i birači sa teritorije opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, u opštini Tutin.

Biračka mesta za glasanje birača na teritoriji Vranja, Kuršumlije, Raške i Tutina odrediće lokalne izborne komisije obrazovane za Prištinu, Gnjilane, Goru, Kosovsku Mitrovicu i Peć, a rok za to je 25. novembar.

Republička izborna komisija je uputila dopis Kancelariji za KiM sa zahtevom da se sa dosadašnjom praksom utvrde mogućnosti da se omogući glasanje za poslanike Narodne skupštine Srbije na teritoriji KiM.

„Nažalost, od Kancelarije za KiM smo dobili odgovor da trenutno nije moguće realizovati izbore na prostoru naše južne pokrajine na način koji bi bio u skladu sa našim zakonskim propisima, državnim i nacionalnim interesima. Naime, privremene institucije samouprave u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem, uslovljavaju održavanje ovih izbora priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Beograda, a takođe odbijaju da se na terenu omogući delovanje misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na KiM“, saopšteno je na sednici.

EU: Odluka Prištine nije u skladu sa duhom dihaloga

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

Iz Brisela je stigla preporuka da se Srbima 17. decembra omogući glasanje, uz nadzor OEBS-a uz „veru da će sve proći u duhu dijaloga i kompromisa“.

OEBS spreman, ali ne postoje uslovi

OEBS je spreman da se sprovede prikupljanje listića glasača na srpskim izborima koji bi glasali na Kosovu, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima, pod pretpostavkom da za to postoje isti uslovi – konsenzus o pristupu, podrška kosovskih institucija i bezbednosna podrška Kosovske policije, kako bi se glasanje sprovelo – naveo je šef Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport.

Euractiv


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.