Goraždevac: Folklorom do psiho-fizičkog razvoja dece

U Goraždevcu postoji jaka volja koja održava aktivnim KUD “Metohija-Hvosno” i nakon 16 godina.
Image

Profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi u Goraždevcu, Bojan Radulović, koji se ujedno bavi folklorom, ali je i osnivač ovog kulturno-umetničkog društva deli svoju priču – o teškom početku, usponima i padovima, istrajnosti i ljubavi prema svojoj kulturi i tradiciji, ali i priču o tome kako je jedan čovek doprineo većoj aktivnosti dece u Goraždevcu.

Počeo je kao rukometaš. Međutim ovaj zaljubljenik u kulturu i običaje ubrzo je zamenio rukomet opancima i jelecima, kao i instrumentima.

„Folklorom sam počeo da se bavim 2005. godine… Naša tradicija, kultura, običaji , pesme, igre, kostimi i nošnje sve me je to zaintrigiralo. Počeo sam prvo kao muzičar, kao vokalni solista. Nakon godinu dana sam počeo i da igram. Onda sam igrao nekih 12-13 godina, pa sam se vratio opet muzici, orkestru i pevačkoj grupi. Kada sam počeo da radim u školi kao profesor, došao sam na ideju da napravimo nešto u vezi sa folklorom, iako sam bio svestan tada, a svestan sam i sada – da sve što je zdravo ne uspeva ne samo u ovoj, nego u svim sredinama. Sve što nije zdravo – uspeva da nađe svoje potrošače. Na svakom koraku se otvaraju poljoprivredne apoteke koje su preko potrebne, ali se i na svakom koraku otvaraju kladionice, kafane, kazina i tako dalje“, navodi Radulović za Radio Goraždevac.

Nakon stečenog znanja i iskustva se javila ideja za osnivanjem novog kulturno-umetničkog društva gde bi mogao da nauči decu svemu što zna. Nedugo zatim se ideja i realizovala.

,,Uglavnom, 2008. godine negde krajem septembra ili početkom oktobra smo došli na ideju da napravimo jednu folklornu sekciju. Tako smo, nakon što smo utvrdili stalne igrače, došli na ideju da osnujemo jedan KUD koji će biti osnova za naše putovanje, turneje… Tada je nastao KUD Metohija-Hvosno. Hvosno je stari naziv za Metohiju”, kazao je Radulović.

Profesor kaže i da se tada iznenadio i zaprepastio time koliko se ljudi odazvalo da se priključi KUD-u.

“Brojka je bila frapantna, jer nisam znao da će toliki broj tadašnjih đaka da se odazove. Na početku sam hteo da to krene audicijama, ali smo brzo to promenili. Znaš da igraš? Super. Ne znaš da igraš? Nije problem – naučićeš. Verujte 20 odsto je talenat, a 80 odsto je rad. Tako funkcionišemo i danas. Nakon par godina sam počeo da radim i u Osojanu u isturenom odeljenju iz Goraždevca i onda mi je sinula ideja da i tamo počnemo sa folklorom. Tamo smo radili neko vreme, a onda je sinula ideja i za Banje i Suvo Grlo gde su deca dolazila. Proširili smo se i na opštinu Istok i opštinu Klinu. Radili smo zajedno, međutim, nakon nekog vremena smo se odvojili. Putujemo zajedno, ali smo odvojeni ansambli”, kazao je Radulović.

„,Što se tiče psiho-fizičkog razvoja dece, mogu reći da svi koji su prošli kroz ansambl, koji god uzrast, na sve se to dobro odrazilo. Na sve je to uticalo dobro, na njihove psiho-fizičke sposobnosti. Svi se kada to završe i odu na fakultete rado vraćaju ovde. Uvek su tu da pomognu”, kaže Radulović.

Pored dve postojeće, starije i mlađe grupe, planira osnovanje grupe veterana. Što se kulture tiče ističe da dobijaju dosta poziva čak iz cele Evrope i inostranstva koje moraju da odbiju, jer nemaju dovoljno sredstava. Najveći problem im je prevoz.

„Ansambl postoji 16 godina, ali je nekih 14 i po godina radio aktivno, pa je prešao u pasivan status nekih godinu i po dana… Finasijska podloga je naravno uvek bitna, ali nam je najbitniji prevoz. Da imamo obezbeđen autobus, da imamo obezbeđeno gorivo, da imamo neke užine usput. Koju god turenju da prihvatim gledam da je ne prihvatim nepromišljeno. Gledam da prihvatim nešto gde se ništa ne plaća, da ne bih opterećivao članove ansambla. Dobijamo ponude, iz cele Evrope, inostranstva, ali prosto nemamo finansijskih mogućnosti da bi sve to ispratili“, objašnjava Radulović.

Osnovna škola „Janko Jovićević“ uvek im izlazi u susret, a podršku Srpske pravoslavne crkve takođe imaju.

„U školskoj fiskulturnoj sali održavamo probe i sa tim nemamo problema. Takođe odlična saradnja sa KUD Kopaonik iz Leposavića. Imamo saradnju i sa SPC za koju smo mi uvek tu, a i oni za nas“ – kaže Radulović.

Na kraju je Radulović govorio i o planovima.

„Ubrzo ćemo u Goraždevcu održati jedan koncert u susret Vaskrsu. Naše sledeće saborovanje biće na Jeremijin dan, seoska slava Goraždevca. Tada pravimo festival kulture i tradicije. Već imam potvrđeno da će neki ansambli doći, za sad sigurno 10. Planirali smo da ugostimo i ansamble iz Crne Gore, Severne Makedonije i iz centralne Srbije”, zaključio je Radulović za Radio Goraždevac.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.