Gračanica: Otkriveno spomen-obeležje žrtvama martovskog pogroma

Parastosom u manastiru Gračanica, polaganjem ruža na instalaciji MISSING i otkrivanjem spomen-obeležja žrtvama obeležava se godišnjica martovskog pogroma u kom je živote izgubilo osmoro Srba.
Image
Foto: Kim

Nakon parastosa u crkvi, sveštenstvo, predstavnici institucija i građani položili su bele ruže na instalaciji posvećenoj nestalim licima na Kosovu.

Potom je u dvorištu Doma kulture otkriveno spomen-obeležje posvećeno srpskim žrtvama nastradalim tokom martovskog pogroma 2004. godine, rad vajara Branislava Ristića.

„Ovaj kamen sa srpske Šar-planine simbol je snage, jačine i opstajanja srpskog naroda na ovim prostorima, simbol je snage našeg naroda da izdrži teška vremena i golgotu koju godinama prolazi, ali je i simbol nekažnjenog zločina već dvadeset godina. Ove žrtve i njihove porodice očekuju da se njihove ubice konačno privedu pred lice pravde“, rekla je Dušica Nikolić, zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Okupljenima se obratio i Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtva genocida u Beogradu.

„Danas se sećamo jednog od najdramatičnijih događaja čitave naše mnogovekovne nacionalne povesnice kada je otelotvorena mržnja tokom svega nekoliko sati oduzela živote nemalog broja naših nedužnih sunarodnika, prouzrokovala rane i povrede kod bezmalo njih hiljadu, proterala više od četiri hiljade njih, uništila nekoliko desetina naših staroslavnih svetinja i na stotine domova“, rekao je Ristić.

Otkrivanju spomen-obležja prisustvovalo je sveštenstvo SPC, predstavnici Srpske liste, lokalnih samouprava u Gračanici, predstavnici drugih političkih partija i građani. Cveće na spomenik žrtvama matovskog pogroma položio je Momčilo Trajković, ispred Srpskog nacionalnog veća i Srpskog nacionalnog foruma.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.