Hašim Tači u poseti porodici na Kosovu

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači boravi na Kosovu kako bi posetio porodicu, što su potvrdila i Specijalizovana veća, navevši da je poseta "iz ubedljivih humanih razloga".
Image
Foto: Specijalizovana veća Kosova

„Iz ubedljivih humanih razloga, Sudsko veće je naložilo sekretaru da vodi pritvorsku posetu Kosovu da bi se Hašim Tači sastao sa porodicom. Optuženi ostaje u pritvoru i pod nadzorom Specijalizovanih veća. EULEX i Kosovska policija podržavaju Specijalizovane komore Kosova“ – navodi se u saopštenju Specijalizovanih komora.

Ovakva poseta je odobrena bivšem predsedniku Tačiju i 29. maja 2023.

Podsetimo, Hašim Tači optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uz Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, nakon čega je usledilo nekoliko promena.

Trenutno je na snazi optužnica podignuta 27. februara 2023. godine.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti po šest tačaka za zločine protiv čovečnosti – progon, zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, protivpravno lišavanje života i prisilni nestanak lica.

Protiv njih su podignute i optužbe za ratne zločine: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje.

Prema optužnici, zločini su počinjeni bar od marta 1998. do septembra 1999. godine na više lokacija na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu u Albaniji, a te zločine su, kako se navodi, počinili pripadnici OVK nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u borbama. Do sada je 140 osoba prihvaćeno za žrtve u sudskom procesu.

Kallxo


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.