Hil: Siguran sam da Lajčak radi na rešenjima koja neće biti nametnuta

Ocenjuje ambasador SAD-a u Srbiji
Image
Foto: N1

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da nametnuta rešenja ne mogu da traju dugo, ali i dodao da misli da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak radi na pronalaženju rešenja za taj proces koje neće biti nametnuto.

„Znate, rešenja koja su nametnuta ne traju dugo. Želite rešenja koja će prirodno doći. Siguran sam da gospodin Lajčak radi na njima“, rekao je Hil za današnji Blic, nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Naveo je da je ponosan na podršku koju SAD daju Lajčaku, ali i da mu je drago što su SAD direktno uključene u taj proces kroz svog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara.

„Radio sam na mirovnim procesima i znam koliko je teško šta god da uradite, neko će biti ljut… Želeo bih da se ovo pitanje reši, znam da je teško za sve. Ali mislim da Srbija ima svetlu budućnost i voleo bih da se na nju fokusira“, kazao je ambasador.

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, ocenio je da dve zemlje imaju veoma dobar dijalog, ali da bi moglo da bude postignuto više.

„Ono što mogu da kažem je da u SAD postoji rastući konsenzus da je potrebno poboljšati odnose sa Srbijom i potrebu da ponovo budemo prijatelji i partneri“, rekao je Hil.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.