Hovenijer: Ne razumemo zašto nema pozitivnih odgovora na zahteve SAD i EU

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da nisu samo SAD te koje traže deeskalaciju situacije na severu Kosova.
Image

„Zemlje i institucije koje su imale ulogu u podršci Kosovu na ovoj putanji traže od Kosova, od ove vlade, da preduzme neke konkretne akcije i sprovede ovaj plan EU u tri tačke. Iznenađeni smo, teško nam je da razumemo zašto nema pozitivnog odgovora i čini se da ga neće biti“, rekao je Hovenijer u intervju za televiziju Klan Kosova.

On je naveo da takve zahteve imaju i druge zemlje saveznice Kosova i dodao da ne može da razume kosovske institucije koje još uvek nemaju odgovarajući odgovor u skladu sa zahtevima prijateljskih zemalja.

Dodao je da je zbunjen i da pokušava da shvati zašto.

„Sasvim je jedinstven slučaj da Vlada Kosova ne reaguje na ovaj zahtev svih onih koji imaju u vidu najbolji interes Kosova. Da, iznenađen sam“, kazao je on.

Hovenijer je rekao da bi pismo osam američkih senatora upućeno američkom predsedniku Džou Bajdenu, da izraze zabrinutost zbog napete situacije na severu Kosova, trebalo da zabrinjava Kosovo.

Američki ambasador je rekao da se sa Srbima razgovara o njihovom učešću na potencijalnim izborima u severnim opštinama.

„To je teško pitanje. Sve što mogu da vam kažem je da mi ovo vidimo kao način da idemo napred i kao što ovde govorimo o stvarima koje Kosovo treba da uradi, razgovaramo i sa Srbima Kosova i sa Beogradom o tome šta bi trebalo da se desi na toj strani… Čak su i ti razgovori prilično direktni i prilično dobri“, rekao je Hovenijer.

Govoreći o hapšenju i oslobađanju trojice kosovskih policajaca od strane vlasti Srbije, rekao je da su Sjedinjene Države bile prva zemlja koja je izašla sa javnom izjavom o ovoj situaciji i jasno stavila do znanja da veruju da hapšenje i optužbe protiv njih pogoršavaju ionako napetu situaciju i da trojicu policajaca treba odmah i bezuslovno osloboditi.

Poručio je da se mora gledati napred, kako da se izađe iz ove situacije i da se fokus usmeri na potpunoj primeni sporazuma o normalizaciji od obe strane.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.