Hovenijer: ZSO u skladu sa Ustavom Kosova i bez izvršnih ovlašćenja

Ambasador SAD na Kosovu govorio o Zajednici opština sa srpskom većinom...
Image
Foto: Kim

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, kazao je da nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom i bez izvršnih ovlašćenja.

„Rekli smo mnogo puta da Asocijacija većinski srpskih opština treba da bude u skladu sa trenutnim Ustavom Kosova. Ne treba da bude zahteva za izmenu Ustava. ZSO treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda i ne treba da ima izvršna ovlašćenja“, rekao je Hovenijer na konferenciji za medije u Prištini, javlja Radio Kim.

Naglasio je da je nacrt Statuta ZSO predstavljen predsedniku Srbije i kosovskom premijeru od strane zvaničnika EU i SAD – pripremljen na način da u potpunosti poštuje Ustav Kosova.

Hovenijer je naveo da će poslednju reč kada je reč o ovoj temi imati Ustavni sud.

„ZSO treba da bude u skladu sa stavovima koji su izneti od strane Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Verujemo da je nacrt Statuta dostavljen Vladi Kosova ispunio sve kriterijume. Verujemo da je napisan u skladu sa Ustavom Kosova. Kao što je premijer Kurti rekao u Skupštini prošlog petka, jedna od odredbi nacrta Statuta ZSO jeste da će on biti proveren od strane Ustavnog suda. Veliki trud je uložen pri osmišljavanju nacrta Statuta ZSO.“

Na pitanje zašto se toliko drži u tajnosti pomenuti dokument, Hovenijer je odgovorio da „nema ničega tajnog u tome“.

„Postoji vreme kada javnost treba da bude upoznata sa određenim stvarima, kao i vreme kada poverljiva diplomatska razmena ide napred-nazad kako bi se prevazišle razlike i radile druge stvari. Ne mislim da neko duguje izvinjenje zbog održavanja poverljivih ili diskretnih razgovora sa Vladom Kosova o vrlo osetljivim pitanjima. U odgovorajuće vreme verujem da će javnost imati priliku da proceni nacrt Statuta ZSO“, kazao je on.

Američki diplomata je podvukao da ZSO neće imati nikakvu autonomiju.

„Mogu da ponovim ono što sam rekao ranije – SAD zagovaraju čvrsto ideju da Asocijacija opština sa srpskom većinom trba da poštuje trenutni Ustav Kosova i odluku Ustavnog suda, tj. da ne treba da ima dodatni nivo uprave, ne treba da bude nikakvo izvršno telo. Ne vidim kako možete imati autonomiju pod tim uslovima“, objasnio je on.

Istakao je da je neophodno videti brzi napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

„Nema razloga da Vlada Kosova ne napreduje kada je reč o nacrtu Statuta ZSO. Premijer Kurtije je izjavio da je spreman i prhvatio je u celosti tu obavezu pre nekoliko nedelja. Nije uz pitanju samo Asocijacija opština sa srpskom većinom, već je potrebna implementacija Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa od strane Kosova i Srbije“, poručio je Hovenijer.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.