Iz kosovskog budžeta plaćeno 113 miliona evra za utrošenu struju na severu

Odlukom Vlade u Prištini, tokom 2021. i 2022. godine za utrošenu struju na severu Kosova iz budžeta je plaćeno 113 miliona evra.
Image
Foto: brainboxai.com

Ovo je saopštio predsednik Upravnog odbora Kosovske elektrodistributivne mreže (KOSTT), Jeton Mehmeti, javlja Ekonomia Online.

Iz kosovskog budžeta su, prema njegovim rečima, tokom 2022. godine uplaćena više od 63 miliona evra na račun KOSTT, kako bi se izmirili računi za utrošenu struju u opštinama na severu.

„Jedan od glavnih izazova sa kojim se KOSTT susreće jeste pokrivanje gubitaka usled visoke potrošnje struje na severu Kosova. KEDS i KESCO su odbili fakture za jul, avgust i septembar 2022. godine. KOSTT se žalio Kancelariji regulatora za energetiku, jer vrednost spornih faktura iznosi 18,7 miliona evra“, rekao je Mehmeti.

Poslanik u prištinskom parlamentu iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, kritikovao je odluku Vlade da reguliše račune za potrošenu struju na severu.

„Vlada Kosova nastavlja da plaća gubitke na severu. Plaćale su i prethodne vlade, ali manje iznose. Sećam se da je Vlada Haradinaja izdvojila milion evra iz budžeta u te svrhe“, rekao je Ljekaj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.