Izveštaj EK: Kosovo da ispuni obaveze u dijalogu, imperativ povratak Srba u institucije, prevremeni lokalni izbori što je pre moguće

Kosovo je ostalo angažovano u dijalogu sa Srbijom, ali treba da pokaže ozbiljniju posvećenost, da više ulaže napore i kompromise kako bi proces normalizacije odnosa sa Srbijom napredovao.
Image
Foto: Dušan Cvetanović, Pexels

Kosovo treba da ispuni svoje obaveze u okviru dijaloga i da se posveti u potpunosti sprovođenju svih dosadašnjih sporazuma – stoji u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije za Kosovo.

Očekuje se da se Kosovo i Srbija više angažuju kako bi „konstruktivno“ omogućili pregovore o sveobuhvatnoj pravno obavezujućoj normalizaciji, te da pokažu „fleksibilnost u cilju brzog i konkretnog napretka“.

„Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“ – dodaje se.

Ocenjuje se i da je i na situaciju na severu Kosova uticalo „nekoliko kriza različitog intenziteta brojnih pitanja“, a sa „nasilnim napadom“ na Kosovsku policiju 24. septembra.

Ocenjuje se i da je to „najveća eskalaciju poslednjih godina“, te da su „ogromne količine malokalibarskog i lakog oružja pronađene u kontekstu ovog napada“.

„EU očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo izvedeni pred lice pravde i da Srbija u potpunosti sarađuje i preuzme sve neophodne korake u tom pogledu“.

Podseća se i na krizu izazvanu usled registarskih tablica, odnosno na barikade jula 2022., te kolektivno istupanje kosovskih Srba iz kosovskih institucija novembra iste godine.

Podseća se dalje na održavanje lokalnih izbora na severu Kosova koje je usledilo posle izlaska iz institucija, na bojkot od strane Srba, te na veoma nisku izlaznost na ovim izborima (3.47%), pa se zaključuje da „ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine“.

„Ostaje imperativ da se vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Prevremeni lokalni izbori moraju biti održani što pre što je moguće u sve četiri opštine, organizovani na potpuno inkluzivan način, i sa bezuslovnim učešćem kosovskih Srba“ – dodaje se.

„I Kosovo i Srbija tek treba da počnu da primenjuju svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma, a koje su važeće i obavezujuće za strane i deo njihovih evropskih puteva. Strane se pozivaju da počnu konstruktivnije da se angažuju i počnu implementaciju bez daljeg odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Očekuje se da Kosovo započne proces koji vodi ka uspostavljanju ZSO na osnovu evropskog predloga predstavljenog stranama 21. oktobra 2023. godine, a od Srbije se očekuje da podrži ovaj proces i paralelno počne da ispunjava svoje ključne obaveze iz Sporazuma. Formalnosti, uključujući u vezi sa usvajanjem, ne bi trebalo da stoje na putu ostvarivanja napretka u implementaciji“.

Podseća se i da EU zbog nedostatka „odlučnih koraka za deeskalaciju“ sprovodi niz mera ka Kosovu, koje takođe utiču na finansijsku podršku.

„Ove mere su privremene i potpuno reverzibilne, u zavisnosti od koraka preduzetih za deeskalaciju tenzije na severu Kosova. Kosovo je preduzelo korake u pravom smeru, ali ostaje da se više uradi“ – navodi se takođe u izveštaju.

Ostale delove izveštaja pročitajte OVDE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.