Izvestilac Bilčik: Srbiji potreban istinski, a ne ograničeni napredak u više oblasti

On je kazao i da Srbija i Kosovo „bez odlaganja i preduslova“ moraju da primene ovogodišnje dogovore, kao i ranije sporazume postignute u dijalogu, i ukazao da to uključuje formiranje ZSO.
Image
Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u Briselu da je potreban istinski, a ne ograničen napredak Srbije u više oblasti, kako je Evropska komisija ocenila u godišnjem izveštaju u sklopu Paketa proširenja.

Na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), Bilčik je rekao da je potreban napredak Srbije u reformama, u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom.

Na sednici AFET, na kojoj je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio ključne tačke iz godišnjih izveštaja Evropske komisije o zemljama koje teže članstvu u Uniji, Bilčik je ukazao i da je neophodno da predstojeći izbori u Srbiji budu slobodni i fer.

„Izbori moraju da budu slobodni i fer kako bi Srbija dobila parlament koji će odražavati volju naroda i koji će doprineti napretku u procesu evrointegracija“, kazao je Bilčik.

Komesar Varhelji je rekao da je Evropska komisija ponovo preporučila Evropskom savetu da otvori klaster 3 u pregovorima sa Srbijom, kao i u prethodna dva godišnja izveštaja.

Varhelji je rekao da je Srbija ispunila kriterijume za otvaranje klastera 3, ali je dodao da ostaje zabrinutost zbog toga što se nije uskladila sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno što odbija da uvede sankcije Rusiji.

On je kazao i da Srbija i Kosovo „bez odlaganja i preduslova“ moraju da primene ovogodišnje dogovore iz Brisela i Ohrida, kao i ranije sporazume postignute u dijalogu, i ukazao da to uključuje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Varhelji je ponovio poznat stav da Evropska komisija želi punu istinu o oružanom sukobu u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra i procesuiranje svih odgovornih za taj događaj.

Poslanik Tomas Vajc, iz grupe Zelenih, pozvao je Evropsku komisiju da ukine mere uvedene Kosovu zbog odbijanja da povuče poteze koji bi vodili deeskalaciji situacije.

Vajc je rekao da „nije bila mudra“ odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija da u opštinske zgrade na severu Kosova uvodi nove gradonačelnike, etničke Albance izabrane na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali, ali je dodao da Srbija snosi veliki deo odgovornosti za eskalaciju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.