Javna rasprava: Budžet opštine Severna Mitrovica uvećan za 387.980 evra; bez predloga od strane srpske zajednice

Javna rasprava koja se odnosi na nacrt opštinskog budžeta za naredne tri godine – 2024, 2025. i 2026. godinu, održana je danas u skupštinskoj sali Opštine Severna Mitrovica.
Image
Foto: Kontakt Plus

Građani su izneli svoje predloge gde treba utrošiti određena sredstva, dok od strane srpske zajednice nije bilo zahteva.

Ukupni budžet za ovu opštinu, predviđen za 2024. godinu, koji je utvrdila Komisija za grantove kosovske vlade, a odobrilo Ministarstvo finansija, rada i transfera, kao i kosovska skupština, iznosi 6.367.531,00 evro. To znači da je u odnosu na 2023. godinu, opštinski budžet uvećan za 387.980 evra, budući da je tada iznosio 5.979.551, evro.

Uvećanje se odnosi na plate i dodatke – 249.356,00, robe i usluge – 94.611,00, opštinske troškove – 40.000,00, subvencije i transfere – 20.000,00, dok je budžet za kapitalne investicije umanjen za 15.987,00 evra, navela je novopostavljena direktorka Direkcije za finansije, Mevljude Peci Šalja (Mevlyde Peci-Shala), predstavljajući nacrt budžeta.

Za 2025. godinu, planiran je budžet u iznosu od 6.678.416,00 evra, dok je za 2026. godinu predviđen iznos od 6.979.575,00 evra.

Kada je u pitanju nacrt budžeta za 2024. godinu, za opšti grant izdvojeno je 3.052.279,00 evra, kategorija koja se odnosi na posebni grant za preduniverzitetsko obrazovanje raspolagaće sa 1.384.072,00 evra, posebni grant za sekundarno zdravstvo sa 989.935,00, dok je za sopstvene prihode predviđen iznos od 90.000,00 evra.

Šta sa odlukama koje je usvojila SO Severna Mitrovica u 2023. godini?
Zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, upitao je direktorku finansija šta će biti sa odlukama SO koje su predviđene opštinskim budžetom za 2023. godinu i ima li prostora da se one sprovedu. Radi se o 18 odluka, među kojima su i pomoć poplavljenim domaćinstvima, sređivanje liftova, zahtev od udruženja „Šapa“.
„Imamo uredbe koje nam ne dozvoljavaju da se sredstva iz određenih kategorija preusmeravaju u druge kategorije. Što se tiče kapitalnih investiticja, nijedna procedura nije izvšena, jer nije bilo izvršne vlasti. Žao mi je, ali teško da će jedan od ovih projekata biti dovršen“, kazala je Peci Šalja.
Sa druge strane, predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, najavio je da će sve odluke koje su usvojene biti prosleđene Ministarstvu lokalne samouprave.
„Odluke SO su obavezujuće. Držaćemo se tih principa. Sve odluke će biti poslate u Ministarstvo lokalne samouprave. Po zakonu ćemo preduzeti korake protiv onih koji misle da te odluke nisu obavezujuće“, upozorio je Ugljanin.

Građani su danas izneli određene predloge gde treba ulagati kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života.

Među predlozima bilo je obezbeđivanje interneta i računara Osnovnoj školi „Azis Sulejmani“ u Rudarskim četama, potom prevoz za nastavnike, kao i da se napravi sportski teren za đake.

Jedan od građana je izneo zahtev da se asfaltira ulica Luja Braja, da se uredi kanalizacija, kao i da se za tu ulicu obezbede kontejneri.

Postavljeno je i pitanje o oslobađanju trotoara od strane privrednika. Predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, kazao je da je tu odgovornost preuzela opštinska inspekcija koja je i bila na terenu. Tvrdi da su građani spremni da izmire svoje obaveze. Ujedno je najavio da će ova tema biti pokrenuta na nekoj od narednih sednica.

Pokrenuto je i pitanje povratka pripadnika albanske zajednice u naselju Brđani, te izgradnji ambulante i škole u tom delu grada. Međutim, Ugljanin je naveo da je to pitanje kojim treba da se bavi Ministarstvo za infrastrukturu. Dodao je da je određeni broj kuća uveliko izgrađen, ali da u njima niko ne živi.

„Mi smo posetili te kuće, 37 kuća je tamo, niko tamo ne živi. Samo su tražili da im se kuće izgrade, a to su koristili za kriptovalute, morali smo i trafostanicu da menjamo zbog velike potrošnje. Nijedna kuća nije tako izgrađena i to su dvospratne kuće, niko tamo ne živi. Kao zainteresovani su da se vrate, a niko tamo ne živi. To ide preko Ministarstva za infrastrukturu“, objasnio je Ugljanin.

Ukazano je i na to da Kancelarija za zajednice i povratak nije funkcionalna, već da postoji direkcija koja, prema rečima Ugljanina, funkcioniše mimo zakona.

„Mi imamo odluku za sedam osoblja za Kancelariju za zajednice. Mi smo jedina opština koja funkcioniše sa direkcijom za zajednice. Po zakonu, to ne postoji. Mi ćemo funkcionisati kako treba. O tom problemu pričaćemo sa Asocijacijom kosovskih opština. Kancelarija treba da funkcioniše sa šefom i zamenikom kancelarije za zajednice. U skupštini ćemo pričati o ovim situacijama“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da su od Ministarstva lokalne samouprave uveliko zatražili da se u sklopu opštine oforme dodatne direkcije, jer ih nema u dovoljnom broju.

„Tražili smo preko organograma da postoji 11 ili 12 direkcija. Mi sada funkcionišemo samo sa sedam direkcija kao administrativna kancelarija. Pravnim putem ćemo to rešiti“, navodi Ugljanin.

Iznet je i zahtev za aktiviranjem veb-sajta Opštine, kako bi se osigurala transparentnost rada ove institucije.

Na današnjoj javnoj raspravi nije bilo zahteva od strane srpske zajednice. Međutim, kako je kazao predsedavajući, nacrt budžeta je kreiran na osnovu podataka iz 2017. godine, što uključuje potrebe srpske zajednice, kao i one radnike koji su u novembru napustili kosovske institucije.

„Ne znamo kako će se dalje odvijati politička situacija. To od nas ne zavisi. Možda se bude stvorila klima da se ti radnici vrate na taj platni spisak. Njima je pri Ministarstvu konto još uvek 00“, kazao je Ugljanin.

Kaže i da će se predstavnici SO obratiti Ministarstvu infrastrukture da se trotoari u Severnoj Mitrovici preprave, jer su prethodni „katastrofa“ urađeni.

„Da ne bude da je srpska zajednica isključena iz ovog procesa. Kada su u pitanju trotoari, vi znate kako je to urađeno, to je bilo ‘zamazivanje’. Tražićemo da se trotoari, naročito kod Srednje tehničke škole ‘Mihailo Petrović Alas’, potom prema bolnici, Beriljskim zgradama i kod mosta, preprave. Od 2016. godine kada su krenuli ti radovi, to je bilo ‘otvoreno pranje materijala’, upotreba kineskog materijala“, naveo je Ugljanin.

Sa druge strane, uputio je molbu zamenici gradonačelnika, Katarini Ađančić, da se što pre pozabavi saniranjem posledica usled nedavnog nevremena.

„Imamo zahteve kada je bilo nevreme za krovove koji su oštećeni. Ljudima prokišnjavaju stanovi, krovovi su neadekvatno rađeni. Molim zamenicu gradonačelnika da preuzme hitnu reakciju za položaj tih stanara“, apostrofirao je Ugljanin.

„Regionalna sigurna kuća u opštini Zubin Potok zatvorena, radnici ne primaju plate“

Danas je takođe pokrenuto pitanje radnika Regionalne sigurne kuće u opštini Zubin Potok, koji, kako je rečeno, već dva meseca ne primaju platu. Ujedno je iznet podatak od strane jednog od radnika, da je trenutno ta Sigurna kuća zatvorena.

„Šta će biti sa radnicima koji su radili u Regionalnoj sigurnoj kući u Zubinom Potoku? Bili su konkursi, ljudi su se prijavili i oni su u sistemu. Ta kuća je zatvorena. Platu nismo dobili. Ima dosta kolega Srba koji nisu dali ostavke. Tretiraju se kao ‘izdajnici’, jer nisu dali ostavke u našim institucijama, a sa druge strane, više ne primaju plate“, obznanio je ovaj radnik.

Zamenica gradonačelnika, Katarina Ađančić, otkrila je da je od početka upoznata sa ovim problemom, te da rade na pronalasku rešenja, ali samo za radnike koji dolaze iz Severne Mitrovice.

„Skupljena je dokumentacija od početka rada Sigurne kuće, aneksi ugovora za radnike, memorandumi sa opštinama. Tek je juče ujutro dosije stigao kod mene. Videla sam da ste imali puno štićenica, puno žrtava nasilja (…) Čitajući memorandum o saradnji između Sigurne kuće i opština (…) potpisnici su svi bili tadašnji gradonačelnici. Nigde nije navedeno koje su obaveze (…) Tu je definisano ako dođe žrtva iz opštine Zubin Potok, ta opština je dužna da obezbedi higijenu, hranu, itd. Nisam nigde primetila da je definisano koja je opština dužna da isplaćuje lične dohotke. S obzirom da to nije navedeno, uradićemo sve da definišemo u novom memorandumu koji ćemo potpisati između nas“, obećala je Ađančić.

Ujedno je iznela podatak da se u vezi sa ovim pitanjem, određeni broj radnika juče sastao sa gradonačelnikom, ali da ne zna ishod sastanka. Zatražila je od radnika koji je ovo pitanje pokrenuo na današnjoj javnoj raspravi da obznani šta im je gradonačelnik rekao.

„Radimo na tome, bićete obavešteni, ali dok ne kompletiramo dokumenta (…)“, kratko je odgovorio, citirajući gradonačelnika Erdena Atića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.