Kakva se optužnica sprema uhapšenima u Banjskoj?

Prema zvaničnim podacima, tokom oružanog sukoba u Banjskoj ubijeni su policajac i trojica muškaraca srpske nacionalnosti. Uhapšeni se sada suočavaju sa ozbiljnim optužbama...
Image
Foto: Kontakt Plus

Od prištinskih i beogradskih zvaničnika javnost je čula da su Srbi 24. septembra prvobitno napravili barikadu koju su pripadnici Kosovske policije pokušali da razbiju, te da je potom došlo do oružanog sukoba u kojem su nastradala najmanje četiri lica.

Specijalni tužilac u Prištini saopštio je da je šest osoba zadržano zbog “Teških krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo”, “Napada na ustavni poredak Republike Kosovo”, “Pripremanja terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo” i “Neovlašćenog vlasništva, kontrole i posedovanja oružja”, javlja N1.

Nakon incidenta u Banjskoj postoji mnogo različitih informacija o broju uhapšenih.

Međutim, na osnovu saopštenja Tužilaštva u Prištini može se zaključiti da one koji budu osuđeni čekaju teške zatvorske kazne.

Teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti

Izvršiocu preti kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna doživotnog zatvora ako je izvršenje dela dovelo do smrti jednog ili više lica, ugrozilo život jednog ili više lica, bilo propraćeno teškim nasiljem ili uništenjem velikih razmera ili ugrozilo ekonomsku i vojnu bezbednost.

Napad na ustavni poredak

U krivičnom zakoniku se navodi da će onaj ko “primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da promeni ustavni poredak Republike Kosovo ili da svrgne najviše institucije Republike Kosovo” biti kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

Ko primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da spreči uspostavljanje ustavnog poretka/ili uspostavi strani pravni poredak – biće kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje pet godina.

Ukoliko neko “primenom nasilja ili pretnjom primene nasilja pokuša da ugrozi nezavisnost Kosova, njegov suverenitet i teritorijalni integritet, celovitost i demokratski karakter – suočava se sa kaznom zatvora od najmanje deset godina”.

Pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti

Ukoliko se neko tereti za “Izvršenje terorističkog dela”, može biti kažnjen zatvorom od najmanje pet godina.

Ako lice izazove teške telesne povrede jedne ili više osoba, suočiće se sa kaznom zatvora u trajanju od najmanje deset godina.

Ukoliko je izvršenje pomenutog krivičnog dela dovelo do smrti jednog ili više lica, odgovorni će biti kažnjen zatvorom u trajanju od najmanje petnaest godina ili doživotnom robijom.

Onaj ko priprema “Izvršenje krivičnih dela” biće kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do pet godina.

Lice koje unese na Kosovo ili iznese sa Kosova oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal za izvršenje jednog ili više krivičnih dela – propisana je kazna zatvorau trajanju od pet do 15 godina.

Ako neko u nameri izvršenja jednog ili više terorističkih akata prebaci oružane grupe, unese opremu ili druge resurse na Kosovo ili ih transportuje van njega – biće kažnjen zatvorom u trajanju od deset do dvadeset godina.

Neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja

Ko je vlasnik ili kontroliše ili poseduje oružje u suprotnosti sa važećim zakonima, propisana je novčana kazna u iznosu do 7.500 evra ili kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Ako lice poseduje više od četiri komada oružja ili više od 400 metaka – kažnjava se zatvorom u trajanju od dve do deset godina.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.