KAP dobio spor: „Vraćena“ imovina u Crnoj Gori

Kosovska agencija za privatizaciju saopštila je da je dobila spor u Crnoj Gori i „vratila“ osam nekretnina nekadašnjeg društvenog preduzeća „KBI Kosova eksport – Mesna ...
Image
Foto: Aleksandra Ljumović, RSE, lokal nekadašnjeg KIB-a u Podgorici

Kosovska agencija za privatizaciju saopštila je da je dobila spor u Crnoj Gori i „vratila“ osam nekretnina nekadašnjeg društvenog preduzeća „KBI Kosova eksport – Mesna industrija Kosovo Polje“.

„Kosovska agencija za privatizaciju je početkom ove godine uvidela da je 8 nekretnina u Crnoj Gori KBI Kosova eksport – Mesna industrija Kosovo Polje prodato od strane Agencije za likvidaciju privatnih pravnih lica Republike Srbije i registrovano na ime fizičkih lica u Direkciji za katastar u Podgorici“ – navode iz KAP-a.

KAP je, dodaju, uložio žalbu na rešenje Direkcije za katastar u Podgorici od 24.01.2023. godine u vezi sa promenom vlasništva nad umovinom „KBI Kosova Eksport“ u Crnoj Gori, na drugom nadležnom administrativnom nivo – Ministarstvo planiranja, urbanizma i imovine Republike Crne Gore.

KAP je 29. novembra 2023. godine dobio odluku drugog administrativnog nivoa, prema kojem je, usvojena žalba KAP-a, kojom je ukinuto rešenje Uprave za katastar Podgorica, kojim je ova imovina upisana na ime fizičkih lica u Podgorici, nakon što ih je, kako navode – „protivzakonito“ prodala Agencija za likvidaciju privatno-pravnih lica Republike Srbije.

Kao rezultat žalbe KPA, drugi administrativni nivo u Podgorici je odobrio žalbu KPA i vraćeno je osam nekretnina na ime „KBI Kosova eksport – Mesna industrija Kosovo Polje“ – dodaju.

Kako piše RSE, nekretnine ovog preduzeća nalaze se u Podgorici, Baru i Budvi.

Kako su ranije iz KAP-a rekli za RSE, „ove nekretnine je posle 1999. nezakonito prisvojilo preduzeće ‘Klanica’ iz Kraljeva, koje ih je potom prodalo“.

Reč je o skoro 1.000 metra kvadratnih poslovnih prostora na prestižnim lokacijama.

U centru Podgorice ih je sedam ukupne površine 700 kvadrata, od čega 500 u prizemlju stambenih zgrada, a 200 u pripadajućim podrumima. U centru Budve je prostor od 60 kvadrata, a u Baru od 137 uz 47 kvadrata podruma – prenosi RSE.

Prema podacima Kosovske agencije za privatizaciju, Kosovo u Crnoj Gori ima preko 30 imovinskih objekata, gde se „nelegalno promenio vlasnik“ – dodaju iz RSE.

RSE dalje navodi da, orema istom izvoru – Kosovo poseduje 163 imovinska objekta, odnosno društvena preduzeća u zemljama bivše Jugoslavije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.