KEDS i Elektrosever potpisali komercijalni ugovor, Lajčak čestita

KEDS (Kosovska kompanije za distribuciju energije) i Elektrosever potpisali su komercijalni ugovor – potvrdio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajačak. ...
Image
Foto: Kontakt Plus

KEDS (Kosovska kompanije za distribuciju energije) i Elektrosever potpisali su komercijalni ugovor – potvrdio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajačak.

„Pozdravljam današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera. Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta koji fasilitirala EU i na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Čestitamo svima koji su to omogućili!“ – naveo je Lajčak na svom „X“ nalogu.

Podsetimo, juna prošle godine Beograd i Priština su dogovorili Mapu puta o sprovođenju dogovora o energetici.

Tada je iz EU saopšteno da će ovim sporazumom Elektrosever početi da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine na severu Kosova, te je navedeno da „ovo otvara put ka okončanju dosadašnje netransparentne i neregulisane prakse“.

Nakon postigntog dogovora, glavno sporenje između Beograda i Prištine bilo je to što Elektrosever nije dostavio listu potrošača, kako je tvrdila Priština, odnosno, kako su tvrdili iz Elektrosevera, to što od kosovske strane nisu dobili ponudu komercijalnog ugovora, kako bi se sklopili ugovori sa potrošačima.

Za sada nema zvaničnih informacija da li današnje potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera podrazumeva da su rešene upravo ove dve ključne tačke, te da li će se i kada početi sa naplatom električne energije na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.