KFOR se povukao ispred zgrade opštine Zvečan: Situacija se stabilizovala

Jedinice KFOR-a napustile su zgradu Opštine Zvečan, saopšteno je iz ove misije navodeći da se situacija „stabilizovala“, uz napomenu da će ostati u toj oblasti i redovno patrolirati.
Image
Foto: Kontakt Plus/Sunčica Andrejević

„Situacija u opštini Zvečan se stabilizovala. Kao rezultat, jedinice iz Operativnog rezervnog bataljona KFOR-a neće više biti prisutne kod zgrade opštine“, saopšteno je danas iz misije NATO na Kosovu.

U saopštenju se dodaje da će „umesto toga, snage ostati u toj oblasti i vršiti redovne patrole kako bi obezbedile bezbedno okruženje za sve osobe koje žive u oblasti Zvečan“.

Ističe se i da KFOR nastavlja da implementira svoj mandat, baziran na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a to je da osigura bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu i slobodu kretanja.

„KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije EULEX-a, sa kojima sarađujemo blisko“, stoji u saopštenju.

KFOR je bio stacioniran u i ispred opštinskog objekta u Zvečanu od 29. maja prošle godine, kada je došlo do incidenta između pripadnika KFOR-a i građana koji su protestovali zbog nasilnog ulaska novoizabranih albanskih gradonačelnika uz asistenciju specijalne jedinice Kosovske policije. Albanski gradonačelnici pobedili su na aprilskim izborima u četiri opštine na severu Kosova. Srbi su te izbore bojkotovali i ove gradonačelnike ne priznaju kao legitimne.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.