Komandant Kfora: Situacija na Kosovu mirna, ali krhka na severu

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš izjavio je da je situacija na Kosovu mirna, ali na severu krhka.
Image
Foto: Kontakt Plus

Ulutaš dodaje da su posle napada u Banjskoj 24. septembra učetvorostručili prisustvo na severu.

U intervju za prištinsku agenciju Kosovapress.com kaže da će nastaviti sa naporima da spreče bilo kakvu eskalaciju i spremni da odgovore na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju po potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom.

„Imamo fleksibilan stav širom Kosova koji nam omogućava da odgovorimo na bilo koji scenario, u potpunosti poštujući naš mandat UN. Kfor je fokusiran na sprovođenje svog mandata UN – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno“, kazao je turski general.

Kazao je da Kfor trenutno ima 5.000 pripadnika, iz 27 zemalja, uključujući saveznike i partnere NATO-a.

„Kfor nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima blisko sarađujemo“, kazao je Ulutaš.

Rekao je da odbija da spekuliše o bilo kakvom budućem scenariju, koji spominje mogući napad Srbije na Kosovo.

Dodao je da su u bliskom kontaktu sa institucijama na Kosovu i sa bezbednosnim organizacijama Kosova, kao i sa srpskim načelnikom odbrane.

„Ovo je važno kako bi se izbegli nesporazumi, posebno u vremenima krize i kada su tenzije visoke“, rekao je i dodao da je Kfor više puta dokazao da je u stanju da se prilagodi različitim izazovima i promenama u našem operativnom okruženju, zahvaljujući fleksibilnom, agilnom i vidljivom stavu širom Kosova.

„Naša misija je uvek bila zasnovana na uslovima, a ne na planovima, što znači da će sve promene u pogledu broja osoblja Kfora ili položaja biti zasnovane na proceni uslova na terenu nakon čega sledi odluka Severnoatlantskog saveta, odluka NATO-a“, zaključio je komandant Kfora.

Beta/Danas


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.