Kosovska Mitrovica: Učenici muzičke škole nastavljaju da nižu uspehe

Nakon osvajanja prvih nagrada na aprilskom međunarodnom takmičenju „Naissus guitar fest“ u Nišu, učenici osnovne muzičke škole u Kosovskoj Mitrovici, nižu nove uspehe.
Image
Foto: Muzička škola „Miodrag Vasiljević“

Ponovo su osvojili prva mesta i to po dva – na međunarodnom beogradskom takmičenju „Virtuozi 2024“ i međunarodnom festivalu „Muzičko Proleće 2024“ u Smederevu.

Reč je o učenici prvog razreda osnovne muzičke škole Lani Ćirković kao i učeniku drugog razreda Arseniju Spiriću u klasi gitare prof. Vladimira Karadžića.

Lani je ovo drugi, odnosno treći javni nastup u životu i drugo, odnosno treće prvo mesto, nakon što je prethodno na „Guitar Naissus“ u Nišu takođe bila najbolja.

Ovog vikenda osvojila je prvu nagradu prvo u Beogradu, na takmičenju „Virtuozi „, a zatim i na festivalu „Muzičko proleće 2024“ u Smederevu.

Nešto iskusniji, Arsenije Spirić, takođe se izborio za prva mesta i na jednom i na drugom muzičkom događaju.

„Mogu reći da smo ostvarili planirano. Zadovoljni smo rezultatima, kao i kontinuitetom, jer ovo je peta godina uzastopno kako učenici u mojoj klasi nižu uspehe na gitarskim takmičenjima širom zemlje“, kazao je za KoSSev njihov profesor gitare, Vladimir Karadžić.

Upitan o pripremama za takmičenja, prof. Karadžić kaže da je najbitniji deo rad na interpretaciji.

„Radim na tome da oni izgrade svest o delu koje izvode, a tu spadaju elementi interpretacije – počev od artikulacije, agogike, dinamike. Tako da đaci imaju fiksiranu interpretaciju, te je samim tim njihov nastup potpuno zaokruženiji, što je od strane žirija primećeno, te i sam uspeh nije izostao“, dodaje je Karadžić za KoSSev.

Iako je reč o muzičarima koji i te kako vladaju instrumentom, uprkos broju godina, Karadžić naglašava da je sticanje iskustva neprocenjivo u njihovom daljem bavljenju muzikom.

„Samo izvođenje predstavlja pravo uživanje nakon dugih priprema.“

Zahvalio se roditeljima mališana na pomoći kao i direktoru škole na podršćci.

Sagovornik KoSSeva nada se novim uspesima i u sledećej godini, odnosno, kako kaže nastavku već započetkog kontinuitata. Ujedno poziva roditelje, odnosno mališane gitariste, da slobodno posete muzičku školu ukoliko žele da se oprobaju.

„Stava sam da nadarenu decu treba maksimalno podržati, te je ovim putem otvoren poziv, svim budućim mladim gitaristima da se oprobaju ukoliko žele da usavrše svoje sviranje. Adresa je poznata – muzička škola ‘Miodrag Vasiljević’, Kosovska Mitrovica“, navodi Karadžić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.