Kosovska vlada podržava izbore na Severu u skladu sa administrativnim uputstvom

Vlada Kosova je saopštila da podržava održavanje novih izbora u četiri opštine na Severu Kosova, na osnovu zakonskog okvira koji je obezbedila.
Image
Foto: Kontakt Plus

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je administrativno uputstvo objavljeno u septembru rezultat posvećenosti kosovske izvršne vlasti za deeskalaciju situacije na severu, „ali i odraz našeg uverenja da tamošnji novi izbori budu vođeni demokratskom voljom građana”.

„Vlada ne raspisuje i ne organizuje izbore. Ipak ih podržava. Smatramo da je izuzetno važno da naredna izborna kampanja bude otvorena i fer, a da izbori budu slobodni i demokratski. Učešće Srba sa Kosova je ključno”, rekao je Krieziu, komentarišući zahtev Srpske liste da se raspišu izbori na Severu.

Srpska lista – glavna stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda – saopštila je 13. oktobra da je spremna da učestvuje na izborima u opštinama na Severu.

Ova stranka je ranije uslovila održavanje izbora, zahtevajući „povlačenje specijalnih jedinica Kosova, amnestiju svih uhapšenih Srba koji su učestvovali na barikadama ili protestima i ostavke albanskih gradonačelnika”.

Šef ovog subjekta Goran Rakić 13. oktobra nije posebno pomenuo ove uslove, ali je rekao da je ta stranka odluku da izađe na izbore donela u saradnji sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„…Da podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doprineo ispunjavanju naših uslova, koje smo više puta do sada isticali“, rekao je Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

Novi albanski gradonačelnici na Severu izabrani su na aprilskim izborima, nakon što su izbore bojkotovali Srpska lista i lokalno stanovništvo. Suprotstavili su se njima (gradonačelnicima prim. red.) protestima na Severu, koji su počeli krajem maja, a koji su prerasli u nasilje.

Aprilski izbori održani su nakon kolektivnog povlačenja srpskih zvaničnika iz lokalnih i centralnih institucija u novembru 2022. godine, zbog nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova o promeni „nelegalnih srpskih tablica u RKS-Republika Kosovo“.

Kosovo se, nakon što se suočilo sa kaznenim merama EU zbog tenzija na Severu koje su počele u maju, obavezalo da će ponovo organizovati izbore putem administrativnog uputstva koje omogućava građanima da putem peticije smenjuju gradonačelnike svojih opština.

Peticiju mora da potpiše 20 odsto biračkog tela u datoj opštini, da bi se sa tim krenulo. Ako se završe svi koraci koji se zahtevaju administrativnim uputstvom, koje je objavljeno u septembru, onda se glasa za smenu predsednika opštine. Za smenu gradonačelnika potrebno je 50 odsto +1 glas građana sa biračkog spiska. Zatim se raspisuju novi izbori.

Zahtev Srpske liste za organizovanje izbora dolazi tri nedelje nakon napada na Kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, preuzeo je odgovornost za organizovanje napada u kojem je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

Tokom sukoba, vlasti su saopštile da su ubijena i tri napadača naoružane grupe Srba.

Portparol izvršne vlasti je rekao da nas je napad u Banjskoj, koji je organizovao i predvodio Radoičić, „još jednom podsetio na vitalni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na Kosovu. Nema demokratije i slobode bez pluralizma”.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza napada u Banjskoj, ali je Beograd negirao da je u tome učestvovao.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija najoštrije su osudile napad i zatražile da se strane vrate dijalogu za normalizaciju odnosa u kome posreduje Brisel.

Pročitajte još:


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.