Kosovska vlada proglasila 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Kosovska vlada proglasila je danas 11. jul kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici.
Image
Foto: Kosovska vlada

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na sednici Vlade da je važno da se ne zaboravi stradanje „8.372 muškarca i dečaka iz Srebrenice, koji su ubijeni od strane srpskih snaga u najvećem masakru koji se desio u Evropi od Drugog svetskog rata“.

„Danas se pridružujemo sećanju na 11. jul, kao dan izvršenja genocida u Srebrenici, na osnovu Rezolucije koju smo usvojili u Skupštini Kosova koja osuđuje genocid u Srebrenici, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom usvojenom u UN-u. Ove je jedan plemenit i prikladan čin u ime Kosova i naše želje za pravdom i mirom. Da se ne zaboravi i da se ne ponovi više genocid ni Bosni i Hercegovini, ni na Kosovu, ni bilo gde u našem regionu i u svetu.“

Kurti je osudio nedavnu paradu pripadnika srpskih oružanih snaga u Prijedoru.

„Pripadnici oružanih snaga, kadeti i veterani Vojne akademije u Beogradu su prošle nedelje paradirali u Prijedoru, bez saglasnosti i dozvole države Bosne i Hercegovine. Samo četiri dana pre obeležavanja sećanja na genocid u Srebrenici“, rekao je Kurti.

Predlog da se 11. jul na Kosovu proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici, podnela je zamenica kosovskog premijera iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi.

„Neka ovaj dan bude trajni podsetnik na našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da zajednički gradimo svetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava. Ovaj predlog podnosim na razmatranje i usvajanje na osnovu Zakona o zvaničnim praznicima u Republici Kosova“, rekla je Emilija Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, jedini srpski ministar u kosovskoj vladi, podržao je usvajanje ove odluke, ali je istakao da ne treba generalizovati odgovornost za dešavanja u Srebrenici na srpski narod ili bilo koju državu, već na individualne počinioce koji su za to odgovorni.

„Smatram da je vrlo bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime i da ne smemo ni na koji način generalizovati na određeni narod ili određenu zemlju, nego na individualne počionioce koji su to radili, ne misleći za opšte dobro ni žrtava, niti svog naroda. Prema tome, to su indvidualni slučajevi, i ti ljudi koji su to radili treba naravno da odgovaraju za sve počinjene zločine i za sve ono što su uradili, ali ni na koji način ne treba okarakterisati jedan narod ili jednu zajednicu kao odgovorne za zločine koji su se desili“, rekao je Rašić.

Današnje zasedanje Vlade je započelo minutom ćutanja u čast žrtava u Srebrenici.

VOA


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.