Kosovski budžet za narednu godinu – 3 milijarde i 314 hiljada evra

Kosovski budžet za 2024. godinu biće 3 milijarde i 314 miliona evra.
Image
Foto: Zvanična internet stranica

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na sednici vlade da budžet za narednu godinu iznosi 3 milijarde i 314 hiljada evra, a da će posebna pažnja biti posvećena sektoru odbrane, policiji i vojsci, te da prioriteti ostaju ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Kosova za 2024. godinu, u utorak na sednici vlade dobio je pečat izvršne vlasti i biće prosleđen Skupštini, gde će biti predmet rasprave u nadležnim komisijama, nakon čega će glasati i poslanici.

Kurti je naveo da će posebna pažnja biti usmerena na sektor bezbednosti, pa je za narednu godinu planirano povećanje broja policajaca za još 500, a broj vojnika za još 600.

„Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova prvi put će premašiti 216 miliona evra, a Ministarstva odbrane preko 153 miliona evra“, naveo je on.

Premijer Kosova rekao je da će koeficijent plate biti 110 evra.

Za opštine su u budžetu izdvojena samo 742 miliona evra, od čega su 635 miliona evra grantovi koje je vlada dala opštinama, dok su 107 miliona evra prihodi samih lokalnih samouprava.

Kurti je rekao da su se suočili sa mnogim izazovima, poput cena električne energije, kao i da je pored krize vlada njima dobro upravljala, navodeći i podršku građanima.

On je pomenuo i povećanje radnih mesta za mlade i naveo i podršku poljoprivrednicima, ženama u biznisu, zajednici u biznisu, IT sektoru za kurseve, porodicama bez zaposlenih, podršku osobama sa posebnim potrebama i podršku programa „SuperPosao“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.