Kosovsko ministarstvo odbrane o bespilotnim letelicama: Postoji okvir unutar KBS-a koji reguliše ovaj aspekt

O upotrebi dronova Bayraktar ​​TB-2, koje je premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio 16. jula, izjasnilo se kosovsko ministarstvo odbrane.
Image
Foto: FB nalog Aljbina Kurtija

U odgovorima za Kallxo, Ljiridona Gaši, politički savetnik u ovom ministarstvu navodi da u kosovskom ministarstvu za bezbednost postoji okvir za upotrebu bespilotnih letelica.

„Što se tiče upotrebe bespilotnih letelica, postoji okvir unutar KBS-a koji reguliše ovaj aspekt, a takođe u Uredbi za sisteme bespilotnih letelica ne postoji član koji to isključuje“ – rekla je Gaši.

Ona je dalje navela da se sva ulaganja u vojni arsenal KBS-a vrše u koordinaciji sa strateškim partnerima, u skladu sa Sveobuhvatnim planom tranzicije, standardima NATO-a, i u skladu sa potrebama Republike Kosovo da garantuje bezbednost građana i teritorijalnu odbranu.

„Ministarstvo odbrane je u stalnoj komunikaciji sa Upravom za civilno vazduhoplovstvo i Agencijom za vazduhoplovstvo, dok će se nastaviti investicije koje direktno utiču na povećanje kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga“, dodala je ona.

Gaši je rekla i da je cilj članstvo u NATO.

„Zbog toga, kao i svaka druga zemlja koja prihvata politiku ovog saveza, informisanje i saradnja su obostrani“, dodala je.

O ovim bespilotnim letelicama izjasnila se i misija NATO-a na Kosovu – KFOR, koja je u saopštenju za javnost još jednom istakla da je KFOR taj koji ima nadležnost nad vazdušnim prostorom na Kosovu.

„Što se tiče upotrebe svih kategorija bespilotnih letelica i odgovarajućih ograničenja, uključujući i Bayraktar ​​TB-2, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1999. godine, komandant kosovskih snaga (KFOR) ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova“ – navedeno je u reakciji.

Kallxo


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.