„KFOR i EULEX da spreče Kurtija u nameri da pokrene još jedan sukob u Evropi“

Iz Srpske liste su se oglasili saopštenjem za javnost povodom današnjeg obraćanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Image
Foto: Kontakt Plus

U pomenutoj političkoj partiji su kazali da “gomila izgovorenih neistina u Prištini od strane Aljbina Kurtija ne može da prikrije antisrpski karakter njegovog režima”.

„Ovo nije priča, već činjenica koju dokazuju aktivnosti parapolicijskih jedinica i lažnih gradonačelnika protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu u poslednjih nekoliko meseci“, dodali su.

U Srpskoj listi su naglasili da je odluka te stranke i “svih građana da napuste kosovske institucije na severu doneta apsolutno samostalno, a kao posledica zuluma koji je Kurtijev režim kontinuirano sprovodio sa ciljem progona Srba”.

Istakli su da “specijalne jedinice prebijaju, maltretiraju i hapse nedužne Srbe, otimaju njihovu zemlju i prave ilegalne baze na severu”.

„Zabranili su održavanje srpskih izbora i referenduma na KiM, onemogućili lečenje i vakcinaciju Srba, oduzimali lekove i sanitetski material, pretili hapšenjem zdravstvenim radnicima… Ne poštuju se odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani, kao ni potpisani sporazumi iz Brisela”, naveli su u Srpskoj listi.

Poručili su kosovskom premijeru da radi na smirivanju tenzija i da ne “ugrožava krhki mir kako bi prikrio fijasko svoje politike preko leđa srpskog naroda”.

Pozvali su KFOR i EULEX da “preduzmu preventivne mere kako se ove pretnje ne bi obistinile i da ne dozvole Kurtiju da pokrene još jedan sukob na tlu Evrope”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.