Kurti novom komandantu KFOR-a: Neophodna bolja kontrola granice sa Srbijom

Novoimenovani komandant Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) general-major Ozkan Ulutaš i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su o trenutnoj bezbednosnoj situaciji.
Image
Foto: kryeministri.rks-gov.net

U saopštenju Kurtijevog kabineta piše da je kosovski premijer rekao sagovorniku da je zainteresovan za čvrstu saradnju, česte sastanke i redovnu komunikaciju.

Kurti je preneo Ulutašu da je oružani sukob u Banjskoj “ukazao na potrebu povećanja bezbednosti na granici između Srbije i Kosova”.

Kosovski premijer je kazao komandatu KFOR-a da je “velika količina zaplenjenog vojnog naoružanja i municije u Banjskoj proizvedena u srpskim fabrikama”.

Dodao je da su “pripadnici paravojne formacije koja je napala Kosovsku policiju u Banjskoj prethodno učestvovali u vežbama koje su izvođene na poligonima u Srbiji”.

„Kosovo nema jurisdikciju tamo, pa je u Srbiji potrebno sprovesti međunarodnu istragu o pripremama, snabdevanju i organizaciji ovog napada“, kazao je Kurti.

On je, kako je navedeno u saopštenju, pozdravio povećanje broja vojnika KFOR-a u prethodnom periodu, što je “odgovor na teroristički napad Srbije”.

Poručio je general-majoru Ulutašu da KFOR “pojača zaštitu granice između Kosova i Srbije zato što odatle preti opasnost po Kosovo”.

„Čuvanje granice podrazumeva i zatvaranje nelegalnih puteva, zbog čega je neophodna bolja saradnja KFOR-a i Kosovske policije“, istakao je Kurti.

Naglasio je i da je neophodno garantovati slobodu kretanja građanima na severu i da je to nešto što je predviđeno mandatom KFOR-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.