Kurti razgovarao sa Bajdenovim savetnikom, tražio „povećanu pomoć protiv ratnih planova“ Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je telefonom sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Džejkom Salivenom.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kurti je ocenio da se radi o „ohrabrujućem“ pozivu.

„Zahvalio sam se na američkoj podršci bezbednosti granica Kosova i zatražio povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije. Uverio sam ga u nastavak saradnje Kosovske policije sa KFOR-om i da je naša posvećenost zaštiti svih građana nepokolebljiva“ – naveo je Kurti na mreži „X“.

Podsetimo, ranije danas jedan od visokih zvaničnika razgovarao je i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, odnosno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

„Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem kako bih podcrtao neposrednu potrebu za deeskalacijom tenzija sa Kosovom i pozivanje na odgovornost onih koji su odgovorni za nedavne nasilne napade. Takođe sam naglasio važnost potpune implementacije obaveza u okviru dijaloga koji vodi EU“ – naveo je Blinken.

Vučić je o ovom razgovoru pred medijima rekao da su se oko nekih stvari složili, a oko nekih ne.

Saglasili su se, kako je naveo, u vezi sa tim da je potrebna deeskalacija i „značajno veća uloga“ KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

Srpski predsednik je rekao i da je tokom razgovora sa Blinkenom negirao da je Srbija uvela najviši stepen borbene gotovosti.

„Jer to prosto nisam potpisao i nije tačno, jer nemamo ni upola snaga koliko smo imali pre 2 ili 3 meseca“.

Sa druge strane, Vučić i Blinken se nisu saglasili „oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu i Metohiji“, a posebno u vezi sa suverenitetom Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.