Kurti sa Ulutašem: Vlada ne može da utiče na donošenje odluka CBK

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se sa komandantom KFOR-a, Ozkanom Ulutašem, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saradnji, kao i o nedavnoj uredbi Centralne banke Kosova.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Aljbin Kurti je na sastanku rekao da je Centralna banka Kosova, koja je donela odluku o ukidanju dinara, nezavisna i profesionalna institucija i da „Vlada ne može i ne treba da utiče na njeno donošenje odluka“.

„S tim u vezi, istakao je značaj očuvanja ustavnosti i zakonitosti javnih institucija i njihovog samostalnog i neometanog funkcionisanja“, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti je, dodaje se, takođe govorio o značaju borbe protiv pranja novca i kriminala i naveo da je Kosovo dobilo evro kao valutu od Evropske unije.

„Vlada podržava sprovođenje zakonitosti i ustavnosti širom zemlje. Pored zakonitosti i reda, brine se i o miru i bezbednosti“, kaže se u saopštenju.

Poručio je da su „dobrobit i bezbednost svih građana Kosova prioriteti Vlade“.

„Stoga će se obezbediti da građani ne budu negativno pogođeni odlukama institucija. U tom smislu, svaka žalba će biti ozbiljno tretirana i brzo rešena“, naveo je Kurti.

Takođe je zahvalio KFOR-u na doprinosu mirnom i bezbednom okruženju na Kosovu.

Ulutaš: KFOR pomno prati situaciju

O ovom sastanku, izvestio je i KFOR na društvenim mrežama, navodeći da je razgovarano o „najnovijim bezbednosnim dešavanjima“.

„Komandant KFOR-a je istakao značaj stalne i efikasne koordinacije i saradnje u svim bezbednosnim institucijama, uključujući KFOR i EULEX“, navodi se u objavi na Fejsbuku.

Takođe, potvrdio je da je KFOR spreman da deluje kako bi ispunio svoju misiju.

„Komandant je potvrdio da KFOR pomno prati situaciju i ostaje spreman da deluje u skladu sa svojim mandatom, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi održao mirno i sigurno okruženje, bezbedno za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanje“, stoji u objavi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.