Kurti: Sledeće godine 600 „vojnika“ i još 500 policajaca; Petković i Srpska lista: Otvorena pretnja Srbima na KiM

Tokom naredne godine očekuje se dodatnih 600 pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti i još 500 policajaca - saopštio je kosovski premijer Aljbin Kurti, javlja Koha.
Image

Kurti je na skupu svoje stranke „Samoopredeljenje“, govorio o namerama svoje vlade tokom preostalog mandata, a pominjući severni deo Kosova, Kurti je rekao da se tokom naredne godine očekuje povećanje broja pripadnika snaga bezbednosti, prenosi ovaj kosovski portal na albanskom jeziku.

„Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na severu. Danas je prošlo šest nedelja od kada je ubijen naš narednik Afrim Bunjaku, ali ćemo 2024. imati još 600 vojnika i 500 policajaca više za pravo i ustavnost, za odbranu i bezbednost našeg Kosova“, rekao je on.

Dalje je naveo da planira i povećanje budžeta u drugim oblastima, poput obrazovanja i zdravstva.

Na informaciju o planovima za povećanje broja pripadnika snaga bezbednosti reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i Srpska lista.

„I pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija, a Priština započne sa deeskalacijom i formiranjem Zajednice srpskih opština, Aljbin Kurti je danas dao izjavu da ga niko neće zaustaviti ni na severu ni na jugu a da će u tu namenu sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika KBS, što je očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu Kosova i Metohije“ – ocenila je Srpska lista.

Međunarodnu zajednicu pozvali su da „podignu glas“ i „spreče Kurtijeve planove“ koji bi „svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda“ i „stvaranje policijske države u pokušaju“.

Kurti je danas još jednom pokazao „lice ratnog poglavice“ i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji – ocenio je Petković.

„Ovo, dakle, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko „Kosovo“, a jačanje policije i „KBS“ je sredstvo da dođe do tog cilja“ – zaključio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.