Lajčak u Prištini: Nastavićemo razgovore kako bi došli do kraja krize, biće uvedene mere i Srbiji ako ne postupa po zahtevima EU

Nastavićemo da razgovaramo kako bismo došli do rešenja krize na severu, poručio posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Image
Foto: Driton Paçarada/Koha

Lajčak je, prema pisanju Kohe, medijima u Prištini kazao da su kosovski zvaničnici pokazali razumevanje kada je reč o predlogu Evropske unije, koji ima za cilj smanjenje tenzija na severu.

Plan EU čine tri tačke – deeskalacija, raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i povratak dijalogu.

„To nije lak zadatak. Održao sam važne sastanke sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Duge su to bile diskusije. Ostaje da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba preduzeti. Bitno je da se razumemo“, kazao je Lajčak.

Upitan šta misli o merama koje je Evropska unija uvela Kosovu, slovački diplomata je rekao da to ne želi da komentariše.

„Jasno vam je da Brisel nije srećan što je u bio poziciji da uvodi mere prema Kosovu“, rekao je kratko.

Naglasio je “postoje spremne mere ukoliko Srbija ne bude postupala u skladu sa zahtevima Evropske unije”.

„To je odluka država članica EU. Moja želja je da ne budu uvedene nikakve mere protiv Kosova i Srbije, da dve strane budu u Briselu i pregovaraju kako da sprovedu sporazume“, naveo je Lajčak.

Lajčak će sutra boraviti u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.