Lajčak: Verujem da najava o ukidanju platnog prometa neće dovesti do opasne situacije

Oglasio se Lajčak.
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak danas je u Davosu izrazio uverenje da najava Prištine da će ukinuti platni promet između Kosova i centralne Srbije neće dovesti do opasne situacije i da će biti pronađeno rešenje bez negativnih posledica.

Upitan da li je opasna situacija posle najave Prištine, Lajčak je na marginama Svetskog ekonomskog foruma rekao da „u ovom trenutku ne želi da daje bilo kakve ocene“.

„Otvorio sam to pitanje u razgovoru sa glavnim pregovaračem Kosova (Besnikom) Bisljimijem. Zamolio sam da mi da odgovor na nekoliko bitnih pitanja, prosledio sam tu informaciju u Brisel, naše službe sada analiziraju situaciju. Očekujemo da vrlo brzo izađu sa zajedničkim zvaničnim stavom“, kazao je Lajčak za televiziju Pink.

Lajčak je danas u Davosu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je posle susreta rekao da je zamolio specijalnog predstavnika EU da bude zaustavljen pokušaj premijera Kosova Aljbina Kurtija „da uništi dijalog“.

„Kurti želi da nam onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, verujem da to nije u interesu ni Evrope, ni sveta. Tražio sam podršku, ne za Srbiju, već za obične ljude“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.