Lajčak: Region Zapadnog Balkana ne izgleda dobro

Region Zapadnog Balkana ne izgleda dobro i svi se plaše da mogu oživjeti duhovi prošlosti, ocijenio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

On je 6. oktobra, na 2BS Forumu u Budvi, poručio da se situacija između Srbije i Kosova pogoršala nakon sukoba na severu Kosova 24. septembra, što je „izazov za cio region, a ne samo za te dve države“.

Kosovsku policiju 24. septembra napala je naoružana grupa u selu Banjska u opštini Zvečan kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U borbama su ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

„Nažalost, nakon tog događaja situacija je užasna. Sada je najvažnije utvrditi činjenice i izvući zaključke i posledice. S jedne strane, treba da radimo na normalizaciji i dijalogu, a s druge strane, imamo eskalaciju“, naveo je Lajčak.

Srbija negira umešanost u napad za koji je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

On je 3. oktobra saslušan pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, zadržan u pritvoru 48 sati, nakon čega je pušten, ali bez pasoša i uz zabranu da odlazi na Kosovo.

Lajčak je kazao da događaj od 24. septembra nije bio nesrećan slučaj nego ozbiljna, namerna stvar koju treba dobro istražiti.

Komentarišući optužbu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je pristrasan i da staje na stranu Srbije u dijalogu, Lajčak je rekao da „kada se nekome ne sviđa neka poruka onda napadate onoga ko je poruku donio“:

„Dijalog se vodi od 2011. U međuvremenu su promenjene vlade i na Kosovu i Srbiji, promenile su se i evropske strukture. Ali dijalog jeste jedini put. Evropske budućnosti nema bez dobrih odnosa Kosova i Srbije i nema normalizacije bez dijaloga.“

To je, naglasio je, izazov za ceo region, a ne samo za Srbiju i Kosovo.

„Tokom posete Americi sastao sam se sa svih šest predsednika sa Zapadnog Balkana i svi su zabrinuti zbog situacije na severu Kosova. To čini da region uopšte ne izgleda dobro. To je loše i za proširenje“, podvukao je izaslanik EU.

Na opasku voditeljke „da se ne vidi mogućnost postizanja dogovora između ove dve države“, Lajčak je odgovorio „videćete“.

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor je, u okviru istog panela, poručio da na Kosovu treba sprovesti nezavisnu istragu:

„Ako bi na kraju bilo jasno da iza svega stoji Srbija i rukovodstvo Srbije, da je htela da primenom snage promeni stvari na Kosovu, to bi bio ‘game changer’. To bi značilo da je došlo do neke odluke u Beogradu da zapravo nema mesta za Srbiju u EU, nego da ostaje u jednoj interesnoj sferi Moskve, što bi bila žalosna vest“.

Govoreći o proširenju, Lajčak je kazao da prvi put vidi da je EU spremnija za Zapadni Balkan nego Balkan za nju.

„Ipak, proširenje se neće desiti samo od sebe. Region Zapadnog Balkana je skeptičan, ali shvatite ovaj momenat ozbiljno. Deluje da su Ukrajina i Moldavija shvatile ozbiljno trenutak, a zemlje Zapadnog Balkana ne“, zaključio je Lajčak.

Na konkretno pitanje šta bi se moglo promeniti, Lajčak je kazao da u sadašnjim okolnostima nije u redu da Kosovo bude pod negativnim mjerama EU, te da je jedna od mogućnosti vezana i za sankcije, „koje bih podržao“.

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a u fokusu su 13. bezbjednosnog 2BS Foruma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.