Lajčak: Uskoro ću pozvati glavne pegovarače u Brisel

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je da će uskoro pozvati glavne pregovarače u Brisel kako bi se razgovaralo o narednim koracima.
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

Lajčak je u objavi na Fejsbuku ocenio da bi fokus sada trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma o putu normalizacije, bez preduslova ili odlaganja.

On je, sumirajući proteklu sedmicu, pozdravio to što su tokom razgovora u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti „pokazali spremnost da sprovedu sporazum“, ali da nisu mogli da se dogovore oko modaliteta.

On je pojasnio da su Kurti i Vučić imali pitanja i komentare na evropski predlog Statuta o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dodao da se nada da će oni biti razjašnjeni u narednim nedeljama.

Lajčak ističe da Statut ZSO predlaže moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima. Prema njegovim rečima, on „ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane“.

Ipak, ističe da ZSO nije jedini element koji treba implementirati.

„Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz Sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima“, poručio je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.