Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU

Vreme je da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU, izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Image
Foto: Facebook/Miroslav Lajčak

Sumirajući nedelju za nama, Lajčak je naglasio da su izazovi sa kojima se svaka od zemalja Zapadnog Balkana na tom putu suočava jedinstveni i da se ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

„Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u Uniju, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU“, napisao je Lajčak na Fejsbuku, nakon učešća na samitu „To be Secure“ u Budvi.

On je istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću zemlje Zapadnog Balkana, zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju.

Takođe je saopštio da se u Crnoj Gori sastao i sa mandatarom za sastav nove Vlade Milojkom Spajićem.

„Govorili smo o potrebi stabilne proevropske vladine koalicije, koja će osigurati da Crna Gora iskoristi trenutni zamah za proširenje.“

Lajčak je ove sedmice posetio i Strazbur.

„Imao sam priliku da obavestim članove grupa socijalista i demokrata i Evropske narodne partije o stanju u dijalogu i drugim regionalnim dešavanjima. Uživao sam u veoma otvorenoj diskusiji i zahvalan sam na interesovanju za naš rad na Zapadnom Balkanu jer je glas parlamenta važan u regionu i šire. Naši zajednički napori su ključni da bi evropske integracije regiona postale stvarnost“, zaključio je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.