Svetski dan dečje knjige obeležen u Gradskoj biblioteci: Mali čitaoci, velika čarolija

Svetski dan dečje knjige obeležen je u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici, a u centru pažnje bili su naši najmlađi sugrađani.

Mališani predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, posetili su danas Gradsku biblioteku, gde su ih dočekali zaposleni u ovoj ustanovi, ali i učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ sa upečatljivim zvucima Gradskog hora pod dirigentskom palicom Sandre Marković.

U programu osmišljenom samo za njih, prikazan je i crtani film „Ružno pače“, urađen po motivima istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika i proslavljenog pisca za decu, koji je rođen upravo na ovaj dan, što je i razlog ustanovljenja 2. aprila za Međunarodni dan dečje knjige.

Direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“, Nikola Elezović, istakao je da cilj današnjeg događaja nije samo da se deci objasni šta je knjiga, već i da im se usađuje ljubav prema njoj od najranijeg detinjstva.

„Nastavićemo i dalje da radimo ovakve projekte i sa predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima. Baziramo se na prosveti da pokušamo da knjigu vratimo u sam vrh, tamo gde i pripada“, kazao je Elezović.

Mitrovičkim mališanima su na kraju posete podeljeni slatkiši, ali i besplatne članske karte Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“.

Ovaj dan nije samo podsetnik na važnost čitanja u porodici, već i prilika da se slavi nasleđe velikog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena, čija su dela inspiracija i vodilja generacijama i generacijama širom sveta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.