Ministarstvo zdravlja: Na Kosovu broj slučajeva meningitisa u porastu

Broj registrovanih slučajeva veći u odnosu na prošlu godinu
Image
Foto: Facebook/Ministarstvo zdravlja

Kosovsko Ministarstvo zdravlja upozorilo je danas na povećan broj obolelih od meningitisa, te pozvalo građane na opreznost u pogledu kontinuirane kontrole vode za piće i njenog hlorisanja, kao i pojačane kontrole i hlorisanja vode u bazenima za kupanje.

Kako se navodi u saopštenju, broj prijavljenih slučajeva meningitisa tokom jula i avgusta, veći je u odnosu na isti period prošle godine.

„Meningitis može pogoditi svakoga ko dođe u kontakt sa agensom, ali određene starosne grupe su u većoj opasnosti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, meningitis najviše pogađa mlade ljude jer imuni sistem mladih, uglavnom novorođenčadi, dece i tinejdžera, nije dovoljno razvijen da se bori protiv uzročnika“, pojašnjavaju.

Meningitis može biti izazvan bakterijskim ili virusnim infekcijama. Kao način širenja zaraze mogu biti javna mesta poput bazena, potom direktni kontakt sa osobom koja je inficirana, neispravna voda za piće, te loša higijena – nepranje ruku, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja navode da su neki od simptoma bolesti slični simptomima normalnog gripa, ali se pogoršavaju za vrlo kratko vreme. Meningitis se može javiti odmah ili tri do sedam dana nakon infekcije.

Simptomi bolesti su: mučnina i povraćanje, glavobolja, visoka telesna temperatura, bol u mišićima, osetljivost na svetlost, poremećaji svesti (dezorijentisanost, konfuznost, zbunjenost, zaboravnost, gubitak pamćenja, smetnje u govoru, gubitak svesti…), neurološki ispadi u slučaju zahvatanja i mozga (nekontrolisani pokreti, slabost nogu, grčevi…)

Deca mogu imati i simptome kao što su ubrzano disanje, iritacija i dugotrajno plakanje, gubitak koncentracije i nedostatak apetita.

„Čim primetite navedene simptome, odmah se obratite lekaru. Meningitis se leči samo u bolnici“, poručuju iz kosovskog Ministarstva zdravlja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.