Mitrovica: Počela obnova kuća Albanaca u naselju Brđani

Građevinske mašine u multietničkom naselju u severnom delu Mitrovice...
Image
Foto: KoSSev

Počeli su radovi na obnovi kuća u mitrovičkom naselju Brđani čiji su vlasnici albanske nacionalnosti, a koje su oštećene tokom 1998. i 1999. godine, javlja portal KoSSev.

Vlada u Prištini je krajem septembra odobrila ono što je prethodno najavio ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu – a to je da ubrzo počinje obnova kuća Albanaca koje su oštećene pre skoro četvrt veka u severnom delu Mitrovice.

Pored uskog puta u naselju Brđani koji vodi do Malog Zvečana, novinari pomenutog medija zatekli su danas kamion i bager kako čiste teren, odnosno put do kuća koje će biti obnovljene.

Prisutni su i članovi jedne od porodica čija će kuća biti rekonstruisana, a koji su potvrdili da se sa radovima krenulo danas.

Prema njihovim rečima, mašine danas uklanjaju zaraslu travu i smeće, te se nadaju da će odmah potom početi radovi na njihovoj kući.

Oni nisu imali informacije koliko je ukupno kuća iz ovog naselja obuhvaćeno projektom.

Na licu mesta nije bilo pripadnika Kosovske policije niti službenih vozila te službe.

U Kosovskoj policiji su kazali za KoSSev da “za tim nije bilo potrebe”.

Ko izvodi radove u naselju Brđani i da li je za to zadužena Opština Severna Mitrovica, pomenuti medij nije uspeo da sazna.

Tokom prethodne dve i po decenije centralne vlasti na Kosovu i lokalna samouprava u Južnoj Mitrovici su se zalagali da budu obnovljene kuće koje su tokom sukoba 1998. i 1999. zapaljene i oštećene u severnom delu Mitrovice.

Naselje Brđani je u prvoj deceniji nakon sukoba na Kosovu bilo jedno od mesta gde je često dolazilo da podizanja tenzija u odnosima lokalnih Srba i Albanaca.

Novoizgrađeni deo ovog naselja tokom poslednjih deset godina naseljavali su Albanci.

U drugom delu pomenutog naselja žive Srbi koji su se useljavali u zgrade izgrađene sredstvima srpskih institucija na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.