Najviše glasova u Beogradu listi oko SNS-a, gradska vlast ipak neizvesna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na izborima u Beogradu „nesumnjivo najviše glasova osvojila izborna lista Srbija ne sme da stane“, okupljena oko Srpske napredne ...
Image
Foto: Nova.rs/Amir Hamzagić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na izborima u Beogradu „nesumnjivo najviše glasova osvojila izborna lista Srbija ne sme da stane“, okupljena oko Srpske napredne stranke, ali da će naredna gradska vlast zavisti od toga sa kim odluči da ide lista „Mi – Glas iz naroda“ Branimira Nestorovića.

Na konferenciji za novinare u sedištu SNS, Vučić je rekao da je na izborima za pokrajinski parlament Vojvodine lista oko SNS od 120 poslanika osvojila između 67 i 69, dok je lista “Srbija protiv nasilja” osvojila 28 ili 29 poslanika.

Na trećem mestu je lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Vučić je kazao da je na osnovu 76 odsto obrađenog uzorka sa parlamentarnih izbora, lista “Srbija ne sme da stane” na 46,5 odsto glasova, a lista “Srbija protiv nasilja” na 23,5 odsto glasova.

“Još nismo ubacili glasove sa Kosova i Metohije i bez njih, lista oko SPS je na 6,5 odsto, koalicija NADA na 4,9 odsto, Nestorović na 4,7 odsto a Savez vojvođanskih Mađara na 1,9 odsto. Moguće je da se to promeni za plus-minus jedan odsto ali samo kod velikih, kod malih je to za 0,1-0,2 odsto”, rekao je Vučić.

Kazao je da je po preliminarnim podacima, lista “Srbija ne sme da stane” osvojila 74,2 odsto glasova Srba na Kosovu i Metohiji, a da je lista “Srbija protiv nasilja” osvojila “tek nešto više” od pet odsto glasova.

Ocenio je da je rezultat današnjih izbora to što lista “Srbija ne sme da stane” imati apsolutnu većinu u novom sazivu parlamenta i “svakako više” od 127 mandata.

“Prebrojali smo tek oko dva miliona stvarnih glasova i nismo do sad pronašli nijedno biračko mesto da je lista Srbija ne sme da stane, dobila manji broj u apsolutnim brojevima u odnosu na prošle izbore”, kazao je Vučić.

Vlast u Beogradu zavisi od Nestorovića
Vučić je kazao da je lista “Srbija ne sme da stane” u Beogradu, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 38,5 odsto glasova, a lista “Srbija protiv nasilja” 35 odsto.

Vučić je novinarima u prostorijama Srpske napredne stranke u Beogradu rekao da će naredna gradska vlast zavisti od toga sa kim odluči da ide lista “Mi – Glas iz naroda” Branimira Nestorovića, koja, po tim rezultatima, ima 5,1 odsto.

Kako je naveo, ukoliko ta lista ode sa “Srbija ne sme da stane” i Socijalističkom partijom Srbije, biće formirana gradska vlast sa 59 od 110 odbornika u Skupštini grada.

A ukoliko odluči da ide sa opozicijom, prema rečima Vučića, biće formirana većina sa 56 ili 57 odbornika.

Dodao je da koalicija NADA ima šest odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 5,4, a da je “Nacionalno okupljanje” najbliže cenzusu sa 2,8 odsto glasova.

Vučić je ocenio da će buduća gradska vlast zavisiti i od toga da li ta koalicija uspe da pređe cenzus.

Govoreći o Narodnoj stranci, kazao je da su ostvarili bolji rezultat nego na republičkom nivou, ali nedovoljan za gradski parlament.

Pročitajte još:

Dačić: Nismo zadovoljni, moje mišljenje – treba naći novog lidera SPS-a

Vesna Pešić: Nema više demokratskih izbora u Srbiji

Brnabić: „Srbija ne sme da stane“ ima 47,1 posto, imaćemo više od 125 poslanika

Do 18 časova glasalo gotovo 52% birača, blizu 22.000 sa Kosova

RIK: Do 16h u Srbiji glasalo 42,36 odsto birača, izlaznost veća nego 2022.

RIK: Do 14h u Srbiji glasalo 32,38 odsto birača, izlaznost veća nego 2022.

Izborni dan za sada bez problema, ODIHR sutra objavljuje prve rezultate

Gužve na Jarinju, Merdaru i Beloj Zemlji

Otvorena birališta u Srbiji, Srbi sa Kosova krenuli na glasanje


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.