Nemačka ambasada: Najnoviji potez kosovske vlade ne predstavlja ono šta je Kvinta tražila

Naveli su iz nemačke ambasade nakon pisma kosovske ministarke spoljnih poslova
Image
Foto: Patriot

Ambasada Nemačke na Kosovu saopštila je danas da pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervala, u kom je navela da Vlada pravi svoj nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, ne predstavlja ispunjenje traženih uslova niti korak koji se od Kosova očekuje.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije (ZSO) kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak“, rekao je za portal Gazeta Express portparol nemačke ambasade Kristijan Bočer.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Kosova da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju Asocijacije (ZSO), u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je ovaj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.