Nenad Stefanović: U toku provere iskaza Radoičića, prikupljaju se dokazi

Izjavio glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu
Image
Foto: Kallxo

U toku su provere iskaza Milana Radoičića, koji je priznao da je organizovao naoružanu grupu u selu Banjska, a prikupljaju se dokazi u saradnji sa MUP-om i Upravom carina kako bi se utvrdilo poreklo oružja i kanali kojima je stiglo na Kosovo, izjavio je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

On je u intervjuu za Kurir rekao da „pritisak bilo javnosti, bilo međunarodne zajednice ne sme da utiče na tok bilo kog postupka, pa ni na ovaj, koji je u fazi istrage“.

Na pitanje šta očekuje od postupka protiv oca dečaka, koji je u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet učenika i čuvara, i ostalih koji su obuhvaćeni optužnicom od 10. oktobra, Stefanović je rekao da je Tužilaštvo u saradnji sa MUP i BIA obezbedilo dovoljno dokaza za osuđujuće presude.

„Očekujem da oštećeni dobiju barem neku satisfakciju, a to je da okrivljeni budu osuđeni, u skladu sa zakonom, na kazne koje su predložene u optužnici, jer smatram da u ovom slučaju olakšavajućih okolnosti nema“, naveo je Stefanović.

U intervju Kuriru, koji je VJT objavilo na svoj internet stranici, Stefanović je rekao i da sudije i javni tužioci kao nosioci javnih funkcija treba da štite zakon i ugled pravosuđa, a ne da budu instrument u rukama interesnih i političkih grupa.

„Nedavne ustavne reforme bile su namenjene isključenju politike iz pravosuđa, bez ideje da se, kao sada, dešava upravo obrnuta situacija, pa nosioci pravosudnih funkcija istupaju u javnosti mimo stručnih tema i ulaze na teren političkog delovanja“, rekao je Stefanović.

O takvom ponašanju, kako je naveo, nedavno se posredno izjasnio i Etički odbor Visokog saveta tužilaca, kroz uputstvo za postupanje javnih tužilaca u skladu sa načelima profesionalnog i ličnog integriteta propisanih Etičkim kodeksom.

„Iako povod za donošenje ovog uputstva nije bila građanska iniicijativa ProGlas, već inicijative koje se tiču javnog istupanja pojedinih tužilaca, Etički odbor je u uputstvu jasno naveo da javni tužioci treba da se uzdrže od političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa načelom nepristrasnosti, to jest od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera, izuzev kada je reč o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, vladavine prava i ljudskih prava“, rekao je Stefanović.

FoNet/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.