Nova runda dijaloga Beograda i Prištine o upotrebi dinara danas u Briselu

Sedmi sastanak o dinaru
Image
Foto: Shutterstock

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana danas u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom Centralne banke u Prištini o upotrebi dinara.

Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Ovo je sedma runda dijaloga na kojoj će se razgovarati o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Do sastanka dolazi nakon što je istekao prelazni period koji je banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM i nakon što su najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra.

Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je, uoči nove runde dijaloga, da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 25. aprila u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je tada da su razgovori bili teški i napeti, kao i da su imali direktne razgovore sa prištinskom stranom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je da je na tom sastanku predstavio novi kompromis za pitanje dinara.

RTS/Tanjug


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.