Određen kućni pritvor carinicima i policajcu uhapšenim zbog sumnje na korupciju

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni kućni pritvor carinicima i policajcu uhapšenim 18. novembra zbog sumnje na korupciju.
Image
Foto: Pexels

„Sudija za prethodni postupak odbio je kao neosnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova za određivanje mere pritvora okrivljenima V. M, A. S, A. Č, M. J, T. D, N. M, M. S, G. Z. i A. A. Svakome od njih određena je mera kućnog pritvora u trajanju od 30 dana“, saopšteno je iz Suda u Prištini, javlja Zakletva za pravdu.

U slučaju nepoštovanja kućnog pritvora, sud može da odredi standardnu meru pritvora okrivljenima.

Nezadovoljne strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu na pomenutu odluku.

Šta je navedeno u zahtevu Specijalnog tužilaštva za određivanje mera pritvora policajcu i osmorici carinskih službenika osumnjičenim za korupciju?

V. M, A. S, A. Č. i M. J. se sumnjiče su da su počinili krivično delo “Zloupotreba službenog položaja”, dok su T. D, M. S, G. Z, N. M. i A. A. osumnjičeni da su počinili krivično delo “Primanje mita”.

V. M. je navodno od 2020. godine u svojstvu carinskog službenika prekoračio svoja ovlašćenja, a u cilju sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, tako što je obaveštavao osumnjičenog M. V. kada su kontrole u severnom delu od strane carinika.

A. S. i A. Č. se sumnjiče da su od 2021. godine u svojstvu carinskih službenika prekoračili svoja ovlašćenja radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, tako što su sklapali dogovore sa određenim licima i primali mito od švercera u severnom delu Kosova na mesečnom nivou, kako pojedine grupe koje se bave švercom robe ne bi bile ometane od strane carinskih službenika prilikom krijumčarenja.

Carinik M. J. se sumnjiči da je od februara do jula 2022. godine zloupotrebio službeni položaj sa ciljem sticanja finansijske koristi za sebe i druga lica, te je dozvolio da roba zaplenjena od strane carine bude puštena u promet.

T. D, M. S, N. M, G. Z. i A. A. su osumnjičeni da su u oktobru 2021. godine na prelazu Đeneral Janković tokom provere dokumenata uzimali novac od vozača šlepera zaposlenih u različitim preduzećima kako ne bi bili podvrgnuti redovnoj carinskoj kontroli.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.