Ograničena komunikacija Tačiju, Veseljiju i Seljimiju zbog pritiska na svedoke

Određena su privremena ograničenja komunikacije i posete čelnicima nekadašnje OVK - Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, saopšteno je iz Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu.
Image
Foto: Koen van Weel/AP

Ova odluka doneta je na zahtev Specijalizovanog tužilaštva, jer navodno postoji opasnost da poverljive informacije budu protivzakonito obelodanjene iz pritvorskog objekta.

Ta ograničenja su privremene mere, koje će se primenjivati dok panel ne donese kompletnu odluku o meritumu zahteva tužilaštva.

Kancelarija specijalizovanog tužioca prethodno je zatražila da se optuženim bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju obustave posete i sve komunikacije u pritvoru u Hagu, osim sa advokatskim timom.

Zahteva se da se posete i sve komunikacije obustave zbog toga što su oni, kako se navodi, prekršili naloge suda otkrivanjem identiteta zaštićenih svedoka, kao i prenošenjem sadržaja poverljivog svedočenja licima koja ih posećuju u Pritvorskom centru.

Tužilaštvo je navelo da su u istragama Specijalizovanog tužilaštva otkriveni dalji pokušaji optuženih da ometaju postupak, jer su posetioce upućivali da razgovaraju sa potencijalnim svedocima i govorili im o čemu da razgovaraju.

Tužilaštvo u Hagu ističe da je zbog toga zatražilo da se Tačiju, Veseljiju i Seljimiju obustave sve komunikacije, uključujući posete porodice ili putem ZOOM aplikacije, telefonskih poziva i pisane komunikacije.

Specijalizovano tužilaštvo je zatražilo i da se trojica optuženih odvoje od ostalih pritvorenika koji se trenutno nalaze u Pritvorskom centru.

Tači, Veselji, Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima. Bivši lideri tzv. OVK pritvoreni su u Hagu od novembra 2020. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.